Elvedina Muzaferija dobila Državnu nagradu za sport

.
Ovo je najveće priznanje BiH za doprinos razvoju sporta i afirmaciji BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je donijelo Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport BiH 2023. godine. 

Državna nagrada za sport, u vrijednosti od 10.000 KM, pripala je skijašici Elvedini Muzaferiji, kao najveće priznanje BiH za doprinos razvoju sporta i afirmaciji BiH. 

Sportski uspjeh

Među sportskim uspjesima Muzaferije su drugo mjesto u disciplini spust - Krans Montana (Švicarska) u utrci FIS Europa Kupa, čime je 18. februara osvojila prvo odličje za BiH na međunarodnom skijaškom takmičenju, te ispunjena "A" olimpijska norma za nastup na Zimskim olimpijskim igrama Milano - Kortina 2026.

Elvedina Muzaferija je državna prvakinja u svim uzrasnim kategorijama, s najboljim ostvarenim internacionalnim rezultatima i prva skijašica u historiji BiH koja je osvojila bodove u Svjetskom kupu.

Jednokratna pomoć

Vijeće ministara BiH donijelo je i Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportistu Bosne i Hercegovine i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2023. godinu, koju je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.

Novčana nagrada zaslužnim sportistima BiH u 2023. godini utvrđena je u jednokratnom iznosu od 1.700 do 3.150 KM za 11 sportista i sportistkinja koji su ispunili uvjete za odlazak u penziju.

Jednokratna novčana nagrada za vrhunske sportiste međunarodnog razreda dodjeljuje se za ispunjenu "A" normu ili ostvaren plasman za učestvovanje na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Specijalnoj olimpijadi ili Svjetskom prvenstvu.

Ova nagrada u 2023. godini dodijeljena je za 33 vrhunska sportista u BiH, a visina je utvrđena na temelju postignutih rezultata na takmičenjima i kreće se od 2.000 do 2.300 KM.

 

Foto: Instagram