Englezi u nevjerici - Morat će igrati kvalifikacije i ako budu domaćini EURO-a 2028. godine!?

.
Šta UEFA smjera?

 

Kvalifikacije za EURO 2024. u Njemačkoj ulaze u posljednju trećinu, a u UEFA-i već uveliko gledaju i na naredno Evropsko prvenstvo koje će biti igrano 2028. godine i Englezi su u nevjerici zbog odluke koja bi mogla biti donesena.

Naredne godine će se u Njemačkoj odigrati Evropsko prvenstvo u fudbalu, a 2023. godina od marta do novembra je rezervisana za kvalifikacije u kojima domaćin turnira ne igra.

Evropsko prvenstvo nakon ovog u Njemačkoj ponovo će se igrati 2028. godine, a UEFA bi 10. oktobra 2023. godine trebala saopštiti odluku ko će biti domaćin tog turnira.

Kandidat je Turska s jedne strane, te pet zemalja s druge, a to su Engleska, Škotska, Vels, Sjeverna Irska i Republika Irska.

Danas se u engleskim medijima pojavila, za Engleze, pomalo nevjerovatna vijest. Naime, Gordi Albion bi, i ako bude domaćin turnira, mogao igrati kvalifikacije.

To bi bila normalna vijest kada ne bi bilo nijedno automatsko mjesto za domaćine, no pomalo je nevjerovatno da bi Engleska kao glavni domaćin morala igrati kvalifikacije, dok bi, recimo, direktno mjesto mogle dobiti selekcije Velsa i Sjeverne Irske.

Sve je još uvijek samo na fazi špekulacija. Prvo treba sačekati 10. oktobar i vidjeti kome će UEFA dodijeliti domaćinstvo, a onda ćemo i saznati ko će ići direktno na EURO, ako se izaberu države s Otoka.

Podsjetimo, Engleska je na prošlom EURO-u osvojila drugo mjesto nakon poraza od Italije u finalu, a upravo su ove dvije selekcije sada u istoj kvalifikacionoj grupi zajedno sa Sjevernom Makedonijom, Ukrajinom i Maltom.

Što se Evropskog prvenstva u Njemačkoj naredne godine tiče, ono će biti otvoreno 14. juna, a finale je zakazano tačno mjesec dana kasnije, 14. jula 2024. godine.