ESPORT će postati sastavni dio Olimpijskih igara

Poznato koje će igre biti dio Olimpijade

Nastavno na 8. Olimpijski samit Međunarodni olimpijski odbor pojasnio je svoj stav o ESPORT-u, odnosno takmičenju u igranju videoigara. Iako su još 2017. godine ustanovili da se ESPORT može smatrati sportskom aktivnosti, sada su pojasnili koje igre su u skladu s olimpijskim vrijednostima te će ih razmatrati za uključenje u Olimpijske igre,prenosi sport1.

"Kada se radi o videoigrama koje simuliraju sportove, samit vidi veliki potencijal za saradnju i uključivanje tih igara u sportski pokret", piše u službenoj izjavi.

U prijevodu, samo sportske igre i simulacije su prihvatljive Međunarodnom olimpijskom odboru jer u njima nema nasilja, krvi, ubijanja i svega onoga što nije u skladu s olimpijskim i sportskim vrijednostima.

Najpopularnije igre u ESPORT-u poput League of Legendsa, CS:GO-a, StarCrafta, Dote 2, Call of Dutyja i drugih tako se u doglednoj budućnosti ne bi trebali pojaviti na Olimpijskim igrama kao discipline za medalju, a mogli bismo vidjeti FIFA-u, PES, NBA 2K, Formulu 1 te druge sportske igre.

Popularne sportske igre već su sastavni dio velikih sportskih sustava. UEFA u saradnji s Konamijem organizira službeni esport Euro 2020, esport Liga prvaka igrat će se u FIFA-i 20, a Formula 1 i NBA već imaju svoje esport pandane i službene lige, kao što je to slučaj i s brojnim fudbalskim ligama.

Izdavači i esport kompanije tako već surađuju sa sportskim organizacijama. Uključivanje takvih igara u Olimpijske igre time bi bio sasvim logičan korak. Međutim, te igre nisu ni blizu vrhuncu esporta te se djelomično oslanjaju na izazivanje interesa i kod sportske publike, ne samo kod gamera.

Riot Games, tvorci League of Legendsa, koji upravljaju čitavim esport sustavom, zapravo i nemaju potrebe za uključivanje njihove igre u Olimpijske igre. Za razliku od sporta, oni su vlasnici igre, medijska kuća, produkcija, organizator natjecanja i apsolutno zaduženi za sve što se s njom događa.

Usporedimo li League of Legends sa košarkom, to bi izgledalo ovako. Riot Games je vlasnik košarke, njihova je igra, oni su ujedno i NBA i Međunarodna košarkaška federacija jer upravljaju svim velikim ligama i natjecanjima. Oni su i ESPN jer rade prijenos tih takmičenja i produkciju. Bude li potrebe, bit će i Olimpijski odbor.

Upravo je to ono što bi se moglo dogoditi ili se već u nekom obliku događa. Riot Games je za 2020. najavio više novih igara te najavio mogućnost svjetskog prvenstva u League of Legendsu na kojima bi se takmičile reprezentacije. Napravi li to, imat ćemo nešto kao što su Olimpijske igre za sport, samo u igrama Riot Gamesa.

Koje god igre na kraju budu uključene u Olimpijske igre, a čini se da je pitanje vremena kada će se to zaista i dogoditi, pojačat će se poveznica između sportske i ESPORT industrije, što je svakako dobro za sve ljubitelje esporta i one koji se njime bave.

Organizovat će se nacionalni esport savezi u zemljama u kojima oni ne postoje, povećat će se potražnja za ljudima koji imaju iskustva u esport industriji i esport će dobivati još više prostora u mainstream medijima. Kada neko osvoji olimpijsku medalju, o njemu se piše barem u njegovoj zemlji pa nema razloga zašto tako ne bi bilo i s esportom.