Nogometni savez nema izbora: Evo zašto Prosinečki ostaje do kraja Lige nacija

U NSBiH su na mukama. Prije nešto više od mjesec dana na stolu su imali ostavku Roberta Prosinečkog, koju su glatko odbili, sada bi se razišli, ali selektor želi ugovor odraditi do kraja. Sada je NSBiH u “pat poziciji”. Elvedin Begić, predsjednik NSBiH nije bio u Vaduzu, ali će ići u Nyon kako bi ponovo sjeo za stol s Prosinečkim.

Selektor ima ugovor do kraja baraža, odnosno Lige nacija- potvrđeno je iz NSBiH za naš portal.

Bh. Savez našao se u nezavidnoj poziciji. Pod pritiskom javnosti Savez bi se zahvalio na saradnji aktuelnom selektoru, ali Prosinečki želi samo do kraja odraditi ugovor. Kada bi Izvršni odbor i krenuo u smjenu, s opcijom plaćanja “penala”, kako stvari stoje, nema dovoljno ruku za smjenu. Navodno, članovi nogometne vlade iz NSBiH iz RS ne bi podržali smjenu. Čak i kada bi sve išlo glatko Savez bi teško mogao naći privremeno rješenje za selektora, jer niko, ko iole drži do sebe ne bi prihvatio da sjedi na klupi za dvije utakmice.

Treba naglasiti da aktuelni stručni štab u ugovoru ima klauzulu po kojoj ga sleduje nagrada u slučaju plasmana na Evropsko prvenstvo.

Otežavajuća okolnost za NSBiH je što su sve “niže” selekcije u padu. Godinama se nije desilo da i kadetska i juniorska reprezentacija ostanu bez “Elitnog” kruga. Adin Mulaosmanović i Slaven Musa ispali su s U 17 i U 19 još u grupnoj fazi. Kompletne generacije, dva- tri godišta ostat će bez jakih internacionalnih utakmica.

Na potezu je Tehnička komisija i Komitet za posredovanje na čelu s prof. Munirom Talovićem, Duškom Bajevićem i Sejom Kajtazom. Najveća odgovornost je, ipak na NSBiH.