Evropski divovi čekaju rivale: Da li će Pjanić i Ronaldo igrati protiv Reala?

Žrijeb osmine finala na rasporedu sutra u Nionu

Sedam klubova sa titulom šampiona Evrope nastavlja borbu za trofej u osmini finala ovosezonskog izdanja elitnog kontinentalnog takmičenja u nogometu.

Među njima su branilac titule u Ligi prvaka, Liverpul, potom dežurni favorit i najtrofejniji evropski klub, Real Madrid, zatim Bajern Minhen, predvođen glavnim strijelcem nakon šest kola grupne faze, sjajnim poljskim napadačem Robertom Levandovskim (Lewandowski), te italijanski Juventus, sa Kristijanom Ronaldom (Cristiano) i našim reprezentativcem Miralemom Pjanićem.

Novo ime 

Nasuprot njima, nalazi se debitant u Ligi prvaka, italijanska Atlanta iz Bergama, koja je u svom prvom nastupu izborila plasman u osminu finala. Novo ime je i njemački Lajpcig, koji je prethodno imao upisan samo jedan nastup u grupnoj fazi.

Upravo će Lajpcig, uz Pari Sen Žermen, Bajern, Mančester siti, Juventus, Liverpul, Barcelonu i Valensiju, kao pobjednici grupa, imati status nositelja u sutrašnjem žrijebu osmine finala u švicarskom Nionu. Oni će imati prednost domaćeg terena u revanšima.

Finale u maju

Njihovi rivali bit će prošlosezonski finalista Totenhem, zatim Atalanta, Atletiko Madrid, Napoli, Borusija Dortmund, Lion, Real Madrid i Čelzi. U osmini finala se neće moći sastati timovi koji su igrali u istoj grupi u prvoj fazi ili dolaze iz iste države.

Image

Od četvrtfinala, ovi kriteriji se neće primjenjivati niti će klubovi imati status nositelja.  Termini prvih mečeva osmine finala Lige prvaka su 18/19. te 25/26. februar 2020., a revanša 10/11. i 17/18. mart. 

Utakmice četvrtfinala na rasporedu su 7/8. i 14/15. aprila, a polufinala 28/29. april i 5/6. maj.  Finale će biti igrano 30. maja na Ataturk olimpijskom stadionu u Istanbulu (Turska). Ovo je 65. sezona elitnog nogometnog takmičenja u Evropi, a 28. otkad je format Kupa šampiona zamijenjen Ligom prvaka. 

SISTEM

VAR (video asistent suđenja) bit će prvi  put korišten u Ligi prvaka od eliminacijske faze ove sezone

Strijelci

10 - Robert Levandovski (Bajern)

8 - Erling Haland (Salcburg)

6 - Heri Kejn (Totenhem)

5 - Kilijan Mbape, Mauro Ikardi (Pari Sen Žermen), Son Heung-min (Totenhem), Memfis Depaj (Lion), Rahim Sterling (Mančester siti)...