Fantomi peti put postali prvaci Evrope u sjedećoj odbojci

233
Prvaci Bosne i Hercegovine, Odbojkaški klub invalida Fantomi osvojili su zlato u Kupu šampiona, koje se ove godine igralo u italijanskom gradu Nola.

Na najvažnijem klupskom prvenstvu na svijetu, OKI Fantomi su u finalnoj utakmici slavili sa 3:0 protiv njemačke ekipe Bayern Leverkusen. Treće mjesto i bronzanu medalju osvojila je mađarska ekipa Mozdulj.

Ovo je peta titula prvaka Evrope za OKI Fantome.

"Danas smo ubacili u brzinu više i neugodnoj ekipi Leverkusena nismo dozvolili da osvoji niti jedan set. Čestitam svim svojim saigračima petu titulu evropskog prvaka", kaže Mirzet Duran, kapiten Fantoma koji je i proglašen MVP igračem Kupa šampiona Evrope.

"Mi smo obećali plasman u finale prije polaska za Italiju i otišli smo do kraja i osvojili evropsku krunu u klupskoj sjedećoj odbojci. Nije bilo lako, ekipe su bile jake, ali smo dali svoj maksimum i čestitam nam svima", navodi Safet Alibašić, igrač Fantoma.

OKI Fantomi su se zahvalili organizatorima na odličnim uslovima za igranje i treniranje, te smještaj.

Fantomi koji su aktualni prvaci BiH u sjedećoj odbojci, tokom prošle godine također su osvojili tri turnira.

Pobjednici su Međunarodnog turnira "Prijateljstvo" održanom u Zagrebu, potom Međunarodnog turnira u sjedećoj odbojci u Kikindi, te osvajači zlatne medalje na Međunarodnom turniru "Sarajevo open 2021".

Na 77. Izboru najuspješnijih sportista i sportskih ekipa, OKI Fantomi su proglašeni za najuspješniji klub u Bosni i Hercegovini, dok je kapiten kluba Mirzet Duran proglašen za najuspješnijeg sportistu.