Federer: Rafa je favorit, bez obzira kako se osjeća

Zadovoljan je bio Švicarac Roger Federer poslije maksimalne, ali tijesne pobjede nad Amerikancem Evansom, rezultatom 7:6 (5), 7:6 (3), 6:3, javlja N1 BiH.

Na pitanje da li ga je rival nečim iznenadio, Švicarac je odgovorio:

"Nije, imam visoko mišljenje o njegovoj igri, znate to već. Mislim da je dobar igrač. Gledao sam neke njegove mečeve u prošlosti i vidio da može da stvori probleme rivalima. Ima sjajan 'slajs', brani se odlično. Protiv njegove taktike je teško igrati, ali, bio je to zanimljiv meč, svidio mi se, uživao sam."

O novim 'Dunlopovim' lopticama, za koje su neki teniseri rekli da su preteške, posebno noću, Federer je rekao:

"Pa, definitivno su drugačije od onih sa kojima smo igrali prethodnih godina. Čuo sam šta su drugi pričali. Noću, 'spin' ne izlazi tako jako iz reketa. Morat ću da prođem kroz jedan period privikavanja. Jer, u Pertu su i tereni bili nešto brži. Promijenile su se neke stvari, organizatori su odlučili da i finale i oba polufinala budu u noćnim terminima. U svakom slučaju, volio bih da imamo malo brže terene za te mečeve. Ako budu spori, u ovim uslovima, loptice se neće ni pomjerati”, primjetio je Federer.

Nakon priče o lopticama, Švicarac je još jednom upitan za mišljenje o Evansu i njegovom trenutnom 'rankingu', pošto nije ni znao da je riječ o igraču, koji je 189. na svijetu.

"Za mene je on igrač iz Top 100. Znate, jednom ste 80, pa 60, pa 40, možete biti tu, ali i na boljoj poziciji. Mislim da su u pitanju detalji na kraju dana. Koliko možete da pružite svom sportu, koliko ste voljni da to uradite, možete li se sačuvati od povreda? Evans ponovo može da bude Top 50 igrač, zaista".

Novak je na početku godine rekao da su prva trojica-četvorica nosilaca i favoriti za osvajanje Australian Opena ove godine. Da li se osjećate tako, jer imate mnogo iskustva i znate da se sve svodi na pet teških situacija?

"Da, i ja mislim da je tako. Nas trojica, Novak, Rafa i ja, znamo kako se osvajaju Slamovi. Rafa mora da bude favorit broj 1, ne zanima me kako se osjeća. Novak je uvijek favorit na tvrdim terenima, u stvari, favorit je na svakom terenu na kojem se osjeća 100 posto i ako igra kao prošle godine. A ja sam tu možda samo zbog činjenice što je osvojio toliko titula na Wimbledonu i drugim mjestima. Uvijek sam u tom miksu favorita”, kazao je Federer i dodao:

"Imate i neke druge sjajne momke, bez sumnje. Mislim da je Sascha Zverev poslije pobjede na Mastersu u Londonu jedan od kandidata za najviši plasman. Iako nema nijedan Grand Slam, ovdje će sigurno dogurati daleko”.