FIFA iz "fonda za crne dane" pomaže klubove u krizi

Fifa
Nogometni analitičari još se bave samo projekcijama o tome kako će izgledati budućnost nogometa, jednom kada se sve vrati u normalu.

Neki kažu da će nastupiti kriza kao i u većem dijelu ekonomskih aktivnosti, drugi  vjeruju u scenarij po kojem će klubovi, sportske zajednice naći neki način da se prebrodi period neigranja zbog koronavirusa.

Američki "New York Times" objavio je tekst o tome da će krovna svjetska nogometna organizacija (FIFA) iz svog "fonda za crne dane" povući 2,7 milijardi dolara kojima će globalno pomoći klubovima u krizi. Podsjetimo, u ponedjeljak su iz bivšeg slovačkog prvaka Žiline poručili da su pokrenuli stečajni postupak.

Oslobodi li se spomenuti novac iz FIFA-inih zaliha, bit će to najveća pomoć u aktuelnoj situaciji koju je neki centralni sportski savez dao svojim dionicima. Uz Žilinu koja odlazi u stečaj, brojni nogometni klubovi poput Barcelone ili Juventusa morali su smanjiti plaće svojim zaposlenicima i igračima kako bi što lakše prebrodili krizu u kojoj su im obustavljene skoro sve ekonomske aktivnosti.

- FIFA je u jako dobroj finansijskoj situaciji i naša je dužnost pomoći svima onima kojima će pomoć trebati. Možemo potvrditi da se radi na načinima na koje će se pomoći klubovima pogođenima ovom krizom - saopćili su danas iz krovne nogometne federacije.

Iz te su institucije prema Evropskom udruženju klubova (ECA) već poslali prijedloge pomoći, a to je potvrdio i predsjednik Andrea Anjeli (Agnelli).

- Niko nije imun na sadašnju situaciju koja će nekim klubovima ugroziti i samu egzistenciju - kaže Anjeli. 

 

FIFA će se, puste li se te milijarde dolara u opticaj, ponašati poput vlade neke zemlje koja će na taj način pomoći privredi. Nogomet, dakle, možda i preživi, analiziraju "Sportske novosti".