FIFA prijeti Tunižanima izbacivanjem sa Mundijala, postavila i ultimatum

,
Zabrana FIFA-e bi se odnosila i na klubove, tako da, osim reprezentacije, ni tuniški klubovi ne mogli igrati na kontinentalnim i međunarodnim takmičenjima

Tunižani su smješteni u grupi D sa Francuskom, Danskom i Australijom

FOTO: TWITTER

Fudbalska reprezentacija Tunisa mogla bi biti izbačena sa Svjetskog prvenstva koje počinje za manje od mjesec dana zbog uplitanja tamošnje vlade u fudbalske teme, saopćila je FIFA.

FIFA je Tunis upozorila nakon novih komentara njihovog ministra sporta i mladih Kamela Deguišeja o "mogućem raspuštanju federalnih ureda". Krovna kuća svjetskog fudbala je tu izjavu protumačila kao uplitanjem u vođenje Fudbalskog saveza Tunisa, te zatražila pojašnjenje, prenosi BBC.

- Svako nepoštivanje obaveza može dovesti do izricanja kazni prema FIFA-inim zakonima uključujući suspenziju tog saveza - napisano je u pismu FIFA-inog direktora Kenija Žen-Marija (Kenny Jean-Marie), upućenog generalnom sekretaru FS Tunisa Vajdiju Aoudiju.

FIFA je najavila zabranu ukoliko se nastavi uplitanje vlade u fudbalske teme. Zabrana FIFA-e bi se odnosila i na klubove, tako da, osim reprezentacije, ni tuniški klubovi ne mogli igrati na kontinentalnim i međunarodnim takmičenjima.

FIFA je zbog uplitanja nacionalnih vlada u fudbal već ove godine suspendovala Keniju i Zimbabve, dok je Indiji izrečena kazna, podsjeća BBC.

Pitanje je šta će se na kraju desiti sa ovim slučajem, te da li će Tunižani ostati bez nastupa na Mundijalu u Kataru. Podsjetimo, Svjetsko prvenstvo počinje 20. novembra, a Tunis je smješten u grupu D zajedno sa Francuskom, Danskom i Australijom.