FS Ukrajine uputio protest UEFA-i, FIFA-i i N/FS BiH zbog utakmice Rusija – BiH

nogomet
Ukrajinski Fudbalski savez uputio je protestno pismo UEFA-i i FIFA-i nakon što je jučer potvrđeno da će Bosna i Hercegovina igrati prijateljski susret sa Rusijom u novembru.

 

Ukrajinci nisu objavili tačan sadržaj pisma, ali su dali do znanja da se radi o protestnom pismu koje bi trebalo izvršiti pritisak na Evropsku i Evjetsku nogometnu federaciju.

O tom pismu je za N1 govorio Andrew Todos, prvi čovjek popularnog podcasta Zorya Londonsk, a koji dugi niz godina izbliza prati sve što se događa u ukrajinskom fudbalu.

“U tom pismu se traži odgovor na pitanje zbog čega se dozvoljava odigravanje utakmice, te je izražena velika ljutnja spram odluke da se ta utakmica dozvoli. Također, poslali su pismo i čelnicima Nogometnog/Fudbalskog Saveza Bosne i Hercegovine u kojem se traži da savez povuče svoju odluku o odigravanju utakmice. Nažalost, ne vjerujem da će to imati ikakvog efekta, ali bitno je da je Ukrajina reagovala”, rekao je Todos za N1.

Todos je u Bosni i Hercegovini boravio netom prije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u novembru prošle godine, a iz naše zemlje se vratio sa lijepim impresijama.

Todos tvrdi da su, nakon inicijalnog šoka, Ukrajinci shvatili da većina navijača reprezentacije BiH, a naročito sami reprezentativci, nisu za odigravanje ove utakmice.

“Činjenica da su igrači, Edin Džeko, Miralem Pjanić i Anel Ahmedhodžić odbili igrati, a Ahmedhodžić je lajkao post lista “Tribuna” na kojem se pokazuje solidarnost navijača BiH sa Ukrajinom, čini sretnim ljude u Ukrajini, naročito Edin Džeko, koji je jako popularan fudbaler, najveći svih vremena u BiH i neko ko je javno rekao da je njegov idol bio Andriy Shevchenko, kada je odrastao. Činjenica da je on stao uz narod Ukrajine je veoma moćna poruka. Pored toga imate činjenicu da su brojne porodice u Bosni i Hercegovini, uključujući onu Edina Džeke , Pjanića i td. proživjele slične stvari u toku vašeg rata i pokazali su solidarnost i poručili da neće šutjeti na slične okolnosti koje se događaju negdje drugo igrajući protiv agresorsko-terorističe države”, kaže Todos.

Utakmica između Rusije i Bosne i Hercegovine trebala bi biti odigrana 19. novambra ove godine.

Izvor: