Gladan išao u krevet, borio se s poplavama, a sada je nova zvijezda Liverpoola

,

“Uvjeren sam, postat će jedan od petorice najboljih napadača na svijetu”, rekao je Gonzalo de los Santos, bivši sportski direktor urugvajskog Penarola. “Kao dječak bio je zatvoren, introvertan. Opuštao se i otvarao igrajući u mlađim kategorijama. Svakim se danom čvršće povezivao s grupom”, opisao je Santos sada novog igrača Liverpoola – Darwina Nuneza.

Engleski velikan doveo ga je za 75 miliona eura iz Benfice. Uz bonuse bi cijena trebala doći do 100 miliona. “Darwin je fantastičan igrač, ima izniman potencijal, zato je njegov dolazak tako uzbudljiv. Gladan je i željan napretka”, izjavio je trener liverpulskog sastava Jurgen Klopp po dolasku 22-godišnjeg Urugvajca, piše Index.hr.

Nunez je prošao dug put od Santosove do Kloppove izjave, a mnogi koji su s njime radili ovih dana pričaju kako je čvrst karakter izgradio tokom teškog djetinjstva. Rođen u kvartu Las Piratas, u gradu Artigasu na sjeveru Urugvaja, Nunez je s majkom Silvijom Ribeiro, ocem Bibianom te starijim bratom Juniorom živio u siromaštvu.

Gladan išao spavati, borio se s poplavama, a majka je skupljala boce

“Da, išao sam u krevet praznog želuca. No mama je jela još i manje, nerijetko je otišla u krevet, a da nije ni bila s nama za stolom. Bilo joj je važno da brat i ja prvi jedemo. Nikada neću zaboraviti otkuda dolazim”, izjavio je Nunez.

“Ima čvrst karakter, što ne znači da je problematičan dečko, već je iznimno zreo za svoje godine. Ima pobjednički mentalitet i urugvajski DNA. Gladan je uspjeha”, opisao ga je Santos, koji ga je pratio u mladosti, kada su obojica bili u Penarolu.

Prije no što je stigao u Penarol, klub koji se nalazi u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja, i započeo svoj profesionalni put, Nunez je gledao kako mu majka skuplja i zatim prodaje boce kako bi preživjeli. Otac je pak radio na građevini za, prema svjedočanstvima, ne posebno velik novac. 

“Dolazim iz skromne, radničke porodice. Otac je radio osam-devet sati kako bismo imali šta jesti, dok je mama bila domaćica, koja je po ulici skupljala boce”, ispričao je Nunez, čiji se dom nalazio na području poznatom po obilnim kišama zbog kojih su se mještani borili s poplavama.

Zbog ozljede razmišljao o povratku u siromašnu četvrt

Izvori kažu kako se, nakon što je loptu naganjao gradskim ulicama, upisao u lokalni klub La Luz. Postavši potom jedan od najboljih u školi nogometa San Miguel de Artigas, 2013. godine primijetio ga je bivši nogometaš, a danas skaut Jose Perdomo. Nije dvojio, već je odmah posjetio roditelje.

Preporučio im je da se Darwin preseli u Montevideo i zaigra za Penarol. “Ne i Darwin”, rekla je njegova mama, ciljajući na to da je i stariji sin Junior već napustio dom i postao dio slavnog urugvajskog kluba. S 14 godina Darwin je došao u grad s više od milion stanovnika. Bilo mu je teško priviknuti se. Kada je konačno uspio, doživio je tešku ozljedu.

Na drugoligaškoj utakmici slomio je križne ligamente desnog koljena. Oporavak je nakon operacije trajao godinu i po, tokom kojih je ozbiljno sumnjao u ostvarenje profesionalne karijere, pa čak i razmišljao o povratku u Artigas s roditeljima, koji su se bili preselili k njemu u Montevideo.

“Jednom sam ga sreo dok je kupovao mobitel…”

Da bi imali od čega živjeti, Junior Nunez učinio je ono o čemu je Darwin razmišljao – odustao je od karijere. Prema Daily Mailu, postao je policajac. Time je mogao zarađivati novac dok je trajao Darwinov oporavak.

Kada je konačno ponovno zaigrao, Nunez je na prvoj utakmici za prvu ekipu Penarola trpio takve bolove da je travnjak napustio plačući. Morao je na još jednu operaciju “Prebacili su ga u prvu ekipu. Darwin se htio dokazati, no koljeno ga je još uvijek boljelo”, prisjetio se Perdomo. “Rekao sam mu da ne odustaje. Saigrači i ja smo ga nagovorili da se ne vrati kući.”

Tada su konačno stvari sjele na svoje mjesto. Dobre igre odvele su ga u drugu špansku ligu, u Almeriju. Molio se da se transfer ostvari kako bi porodici kupio pristojnu kuću.

“On je običan čovjek. Jednom sam sa suprugom išao kupiti mobitel. Naletjeli smo na Darwina, koji je činio isto. Čovjek bi očekivao da će tražiti najskuplji model, no on je htio prosječan kako bi nazvao majku”, ispričao je tadašnji pomoćni trener Almerije David Badia.

Plakao kad je došao u Benficu

Premda je nogomet u Evropi za njega bio potpuno drugačiji, ubrzo se adaptirao. “Naporno je radio. Došao je iz skromne porodice, znao je šta je potrebno činiti kako bi dosegnuo vrh. Bio je jedan od najbržih igrača lige. Bio je poput zvijeri”, za Sky je objasnio kondicijski trener Almerije Javier Agenjo.

Postigavši 16 golova u 30 utakmica druge La Lige, za Nuneza se raspitivalo nekoliko evropskih klubova. Pobjedu u toj utrci odnio je klub iz susjedne zemlje – Benfica. Kompletirajući 24 miliona eura velik transfer, najveći u historiji Almerije, Nunez se rasplakao s ocem u porodičnom domu.

Iskorak u Benficu nije odmah bio idealan, premda je 2019. godine debitirao i za reprezentaciju Urugvaja. U 43 nastupa tokom sezone 2020./2021. zabio je 13 i asistirao za 12 golova. Eksplodirao je pak u netom završenoj godini, kada mu je za 34 gola bila potrebna 41 utakmica, čemu je dodao četiri asistencije.

Igrao je i protiv Liverpoola u Ligi prvaka. Nesumnjivo je da je taj dvomeč bio jedna od prilika da se Klopp uvjeri kako ga želi dovesti za, s bonusima, rekordan iznos. “Ne, ne osjećam pritisak. U Benfici su me pitali isto. Želim ostati na ovom, dobrom putu, biti skroman i s nogama na zemlji” poručio je Nunez u intervjuu za klupske stranice.