Goran Ivanišević u teniskoj Kući slavnih

.

“Ovo je vrijedilo svakog razočaranja, svake suze i svakog osmijeha”, izjavio je Goran Ivanišević na konferenciji za medije održanoj nekoliko sati prije nego što će biti i službeno uvrštenu Međunarodnu tenisku kuću slavnih u Newportu.  

Goran Ivanišević i Španjolka Conchita Martinez, dvoje wimbledonskih pobjednika, osvajači olimpijskih medalja i brojnih drugih naslova, koji su obilježili ’90-te godine prošlog stoljeća u svijetu tenisa, morali su u Kuću slavnih biti uvršteni još prošle godine. No, kako to već biva s Goranom, moralo se dogoditi nešto nesvakidašnje. Svijetom se raširio koronavirus i svečanost je odgođena za godinu dana, spojena s “klasom 2021.”.

Goran je navikao čekati. I na wimbledonski trofej je čekao devet godina od svog prvog finala, po putu izgubio još dva, da bi konačno dočekao trijumfalnu 2001. zbog koje je 2020. ušao u Kuću slavnih, prenosi Hina.

Goran je najviše vremena ponovno posvetio prisjećanju na finale protiv Patricka Raftera protiv kojeg mu je za pobjedu u finalu odigranom u ponedjeljak, 9. srpnja 2001., bilo potrebno pet setova i 16 gemova u odlučujućem. Onaj posljednji je bio poseban. 

“Iskreno, taj je gem stvarno bio loš. Obojica smo bili napeti. Ja sam prvi put bio u poziciji da serviram za pobjedu i napravio sam neke užasne pogreške, servirao sam dvostruke, nisam mogao pogoditi prvi servis. A onda pogledam njega koji ne može pogoditi ništa, ni blizu terenu. Nekako se na četvrtu meč-loptu poklopilo. Bio je to vjerojatno najduži gem u mom životu. Morao sam ga nekako privesti kraju. Bilo je sjajno ozračje. Tenis nije bio najbolji, ali ozračje je bilo fantastično. Svih tih 15 dana bili su čudni, nešto se dogodilo što ni danas ne mogu razumjeti. Nekako sam pobijedio, hvala Bogu. Sad sam ovdje i uživam u svakom trenutku.”