Goran Jurčenko novi selektor reprezentacije BiH

Šef stručnog štaba ŽKK RMU Banovići Goran Jurčenko imenovan je za novog selektora košarkaše reprezentacije Bosne i Hercegovine.

O uspjesima koje je Jurčenko ostvario sa ŽKK RMU Banovići u posljednje četiri sezone uveliko se zna. Njegov tim je prošlu sezonu završio da omjerom pobjeda i poraza 27:0, a i ove godine su bez poraza u domaćem prvenstvu. Osvojio je duplu krunu prošle godine, odbranio titulu osvajača Kupa BiH u 2019, a vrlo je izvjesno da će odbraniti i titulu prvaka, kako prenose Sportske.ba.

Iza njih je odigrana i prva sezona u regionalnoj WABA ligi gdje su se takmičili sa još 7 najboljih timova na Balkanu. Ekipa koju vodi je proglašena najboljom u cijeloj BiH u 2018. godini od strane Olimpijskog komiteta i Sportskog saveza BiH.

Nisam nikome zamjerio što nikada do sad nisam dobio poziv za selektorsku poziciju, ali mi nije bilo jasno da uspjesi koje sam ostvario i ranije, a pogotovo sa ekipom Banovića u zadnjih par sezona nisu bili dovoljni da me neko u Savezu uzme u obzir“, kaže Jurčenko i dodaje da je rado prihvatio ponudu za selektorsku poziciju ove godine.

Mislim da naša ženska reprezentacija ima mnogo potencijala da u narednom periodu napravi velike rezultate. Nakon što je ekipa koju vodim napavila historijske uspjehe, želim dati svoj doprinos i u reprezentaciji. Moje iskustvo može samo pomoći našem nacionalnom timu, a nikako odmoći”, iskren je novi selektor Zmajica.

Stanje u KS BiH se popravlja otkako je obnovljena postava u Upravi. Malim i sigurnim koracima ide naprijed. Ženska A reprezentacija, u posljednjim kvalifikacijama za EP napravila je solidan rezultat, a u planu je plasman na naredno prvenstvo.

Imamo kvalitetan igrački kadar, to je neosporno. Kad još malo poradimo na izboru i konačnom rosteru, nadam se da ćemo napraviti rezultate koje i mi sami, a i publika u BiH očekuje”, zaključuje Jurčenko.