Guardiola bi mogao napustiti Manchester City prije sankcija za klub

.
Manchester City se nalazi u velikim problemima nakon otpužbi za kršenje Finansijskog Fair Playa, ali to nije sve jer bi mogao ostati i bez svog menadžera Pepa Guardiole.

 

Među 115 navodnih prekršaj FFP-a, City je optužen da nije pružio "istinite informacije", da se poštovao UEFA-ina pravila o FFP-u i licenciranju, da je prekršio pravila Premier lige o profitu i održivosti, da je skrivao istinski izvor finansiranja kluba, prijavljivao samo dio plata igrača i trenera ili da je namjerno opstruirao istragu otvorenu u decembru 2018. godine.

The Sun piše da "premijerligaški klubovi zahtijevaju krv i brzu presudu, kao i kaznu prije kraja sezone". Sankcije za City bi mogle biti različite, od oduzimanja bodova do izbacivanja.

U klubu je održan sastanak u svrhu "kontrole štete" između Guardiole i predsjednika kluba Khaldoona Al Mubaraka nakon poraza od Tottenhama kako bi se svi pripremili na nadolazeće izvještaje. The Sun navodi da u Cityju očekuju da Guardiola da otkaz prije nego klub dobije sankcije za više od 100 navodnih prekršaja koji se odnose na FFP.

"Ako me budu lagali, neću biti tu narednog dana", upozorio je Guardiola još u maju 2022. godine.

City je svoju odbranu povjerio advokatu Lordu Pannicku, jednom od najpoznatijih britanskih advokata. On je radio na slučaju "Partygate" u koji je bio umiješan bivši britanski premijer Boris Johnson.

Na sportskom nivou, Pannick je bio ključan 2020. godine kada je spasio City od UEFA-ine zabrane nastupa u evropskim takmičenjima zbog kršenja FFP-a.