Guardiola je od velike zvijezde tražio da smrša četiri kilograma: "Morao sam otići"

.
Nasri se prisjetio svog boravka u Manchesteru

 

Uoči velikog spektakla na Etihadu u kojem Manchester City i Arsenal večeras igraju možda i za titulu prvaka Engleske, stižu razne reakcije, a novinari francuskog L'Equipea intervjuisali su Samira Nasrija, bivšeg reprezentativca Francuske koji je igrao i za jedne i za druge.

Arsenal, koji je imao čak osam bodova više od Cityja, sada je u ozbiljnom problemu. Iako je i dalje lider, situacija je mnogo gora nego prije nekoliko sedmica, pošto je bodovna razlika samo pet bodova, ali s tim da Građani imaju dvije utakmice manje i večerašnje "finale" na svom terenu.

Ukoliko City večeras dobije Arsenal kod kuće, vjerovatno će odbraniti titulu, pa Arsenal ne smije da izgubi ako namjerava da osvoji titulu koju čeka 20 godina. Pritisak je veliki, a o samoj utakmici govorio je i Nasri.

"City je dostigao najbolju moguću formu u ovom dijelu sezone. Svi igrači su na raspolaganju Guardioli i u finiš sezone ulaze u najjačem sastavu što prije nije bio slučaj. S druge strane Arsenal usporava i pada u formi. Cijelu sezonu su bili lideri, ali kada je najvažnije podbacili su. Kada nisi navikao na osvajanje trofeja onda te uhvati trema i to je ono što se desilo Arsenalu", rekao je Nasri.

Nasri je poručio da je u Arsenalu proveo tri sjajne godine i da je s klubom u dobrim odnosima bez obzira zbog statusa koji ima kod navijača.

"Proveo sam tri sjajne godine u Arsenalu. Na kraju stvari nisu završile najbolje s navijačima, ali s klubom nemam nikakav problem", dodao je.

S druge strane, ima pet sezona i 176 nastupa za Manchester City, te je imao priliku raditi sa aktuelnim trenerom Građana Pepom Guardiolom, ali sve je to kratko trajalo.

Samir Nasri otišao je u mirovinu u septembru 2021. nakon što je raskinuo ugovor s Anderlechtom. Karijera mu se, međutim, srušila puno ranije, a krenula je krivim putem dok je Francuz bio igrač Manchester Cityja.

U novembru 2015. Nasri je doživio povredu zbog koje je pauzirao nekoliko mjeseci. Igrač se nadao da će se osposobiti tokom ljeta, ali novi trener Pep Guardiola nije bio uvjeren u njegovu prisutnost u timu.

Nakon ljetnih priprema Nasri je posuđen Sevilli, a godinu dana kasnije bez žaljenja prodan u turski Antalyaspor. Prije nego što je Francuz otišao u Belgiju, okušao se u West Ham Unitedu, a u međuvremenu je pao na doping kontroli te je suspendovan.

U intervjuu za L'Equipe, Nasri se prisjetio svog vremena s Guardiolom.

"Arogantan je, ali na dobar način. Zna da je najbolji trener na svijetu i to pokazuje. Znao je što donosi Manchester Cityju i nije se bojao to pokazati. Bilo mu je lako stvoriti vlastita pravila, ali je bio pošten i pošten u tome", rekao je Nasri, dodavši:

"Mnogo je puta bio ljut na mene. Rekao mi je da sam protratio svoj potencijal. Prema njegovim riječima, u to vrijeme nisam trebao igrati za Manchester City nego za Barcelonu. Želio je da ostanem u klubu, ali u isto vrijeme nije mi dao nikakvu garanciju da ću igrati. Odlučio sam otići iako je on bio protiv toga".

"Sjećam se da smo nakon prvog treninga obojica bili oduševljeni. Sutradan me nazvao i kritikovao me zbog viška kilograma. Po njegovom mišljenju, bio sam nespreman za trening. Zamolio sam ga da ne vrišti jer nisam dijete. Guardiola je htio da imam 76 kg. Toliko se nisam vagao još od Marseillea. To je bilo nemoguće u Premier ligi jer sam izgradio mišićnu masu da se natječem na pravoj razini. Imao sam četiri kilograma više nego što je htio. Kad imaš 2,5 kg više, ne treniraš s njegovim timom. Morao sam otići", zaključio je Nasri.

Nasri je 41-struki bivši reprezentativac Francuske. Najveći uspjeh ostvario je u Manchester Cityju prije dolaska Guardiole, kada je dva puta osvojio Premier ligu. Igrao je i sa našim Edinom Džekom u timu.