Guardiola već našao alibi za eventualno ispadanje od Reala? Vjerovali ili ne - Eurosong

.
"Ne razumijem to"

 

Manchester City je u utorak navečer igrao 1:1 u gostima kod Real Madrida u prvom duelu polufinala Lige prvaka, a prije revanša sa Kraljevima, koji se igra u srijedu na Etihadu, slijedi teško gostovanje Evertonu.

City se u finišu sezone bori na tri fonta - Liga prvaka, FA kup i Premier liga. Građani imaju aktivnih 1:1 iz Madrida nakon prve utakmice u polufinalu Lige prvaka, imaju prednost tabeli ispred Arsenala u Premier ligu, a igraće i finale FA kupa protiv gradskog rivala Manchester Uniteda.

Sve je, dakle, otvoreno kada je tim Pepa Guardiole u pitanju i čini se da je doslovno rečeno svaka utakmica do kraja jednaka finalu. Takvom će se smatrati i ona nedjeljna od 15 sati na Goodisonu protiv Evertona, pošto City ima samo jedan bod više od Arsenala i nema pravo na kiks u preostali memčevima iako ima utakmicu manje.

Iako je utakmica prvotno trebala biti odigrana u subotu, termin je prebačen na nedjelju zbog sigurnosti. Naime, Liverpool je u subotu navečer domaćin finala Eurosonga. Samo tri dana kasnije Građane čeka okršaj sa Realom.

"Ovdje sam već šest godina i odlazak na Goodison Park je uvijek težak. Kako zbog atmosfere tako i zbog činjenice da je ta utakmica finale i za njih. Volim posjete Goodisonu, to je jako britanski stadion. Sve ekipu igraju za nešto i može biti jako komplikovano. Oni su vrlo jaka momčad fizički gledano i svašta se može dogoditi", kazao je Guardiola, osvrnuvši se potom na Real.

"Moje misli su usmjerene na Everton, ništa drugo. Radili smo za ovo 11 mjeseci i to je naš prioritet. Nemamo puno vremena razmišljati o Realu jer igramo u nedjelju. Hvala im na tome. Ne razumijem to, ali moram prihvatiti. Neću se više boriti, raspored je takav kakav je. Siguran sam da Premier liga želi pomoći ekipama, ali problem je kalendar, broj utakmica. Mislim da ne možemo igrati u subotu jer se održava Eurosong i nema dovoljno sigurnosnih snaga", dodao je.

Na krajui je istakao da njegov tim može podnijeti sve napore iako igra na tri fronta.

"Igrat ćemo sigurno do 3. juna, a moramo zaslužiti pravo da igramo i još jednu sedmicu kasnije. Imamo još 6 utakmica, potencijalnih sedam, to nije previše. Možemo to podnijeti", zaključio je Guardiola.

Ukoliko City ne izbaci Real Madrid i ne dospije do finala Lige prvaka u Istanbulu, nema nikakve sumnje da će se mnogi na Etihadu požaliti upravo na Eurosong koji je poremetio planove Građanima u ključnom dijelu sezone.

Pobjedniik u revanšu između Cityja i Reala će se za trofej boriti sa Interom ili Milanom, a za sada je finalu bliže tim našeg Edina Džeke, koji je u prvom duelu kao formalni gost slavio sa 2:0, upravo uz gol Dijamanta.

Guardiola je ponovo hvalio Erlinga Haalanda, kojeg smatra najboljim napadačem na svijetu, te je istakao da bi Norvežanin trebao biti potpuno spreman da bude starter i u nedjelju protiv Evertona i čini se da za Norvežanina nema odmora.