Haris Škoro: Nisam pogriješio kad sam prešao u Želju kod Ivice Osima

.
Jako je detaljno analizirao suparnika, išao do najsitnijih detalja, nogomet mu je bio sve, rekao je Škoro za hrvatske medije

 

Legendarni fudbalski trener i bivši bh. fudbaler, Ivica Osim, preminuo je jučer u Gracu, u 81. godini, a ta je vijest odjeknula regionom, ali i šire.

Kroz njegove su ruke prošle brojne fudbalske veličine, a između ostalih Haris Škoro, danas 59-godišnjak koji živi u Švicarskoj i sa suprugom vodi privatnu firmu.

- Baš sam se rastužio kada sam čuo da je preminuo Ivica Osim. Jer naše su se karijere dugo ispreplitale. Naime, upravo je Osim insistirao na tome da se iz Bosne Visoko preselim u Željezničar. Htjeli su me i neki drugi klubovi, ali Ivica je bio uporan, što me impresioniralo, jer znao sam kakvu je on imao karijeru, ističe Škoro.

Vic i šarm

- Naravno, i cijela ta priča oko Željezničara, odnosno slaganja jake ekipe, utjecala je na moju odluku. I nisam pogriješio, jer Osim je bio vrhunski trener, koji je odveo klub do polufinala Kupa Uefe, u kojem smo nespretno ispali, iako smo u uzvratu u Sarajevu protiv Videotona vodili 2:0. Bili smo prava nogometna senzacija, a još bismo veća bili da smo ušli u finale protiv Reala. Znam da se o toj utakmici pisalo danima prije, a kada smo ispali, svi smo bili strašno tužni. Ne samo igrači, nego prostor cijele bivše države, jer valjda smo svima bili simpatični. Dakle on mi je bio trener tih godina u Želji, ali i poslije kao selektor bivše Jugoslavije, izjavio je Škoro za Tportal.

Kao trener, Haris kaže da je Osim bio pun vica i šarma.

- Jako je detaljno analizirao suparnika, išao do najsitnijih detalja, nogomet mu je bio sve. Samo je o njemu pričao. No bio je i jako dobar, zanimljiv, duhovit. I što je najvažnije, znao je s igračima. A igre koju su njegove ekipe prezentirale bile su lijepe za oko i privlačile su gledaoce. Strog? Ni govora. Ali niko nije ni zloupotrebljavao tu njegovu mirnoću. A koliko je bio dobar, potvrđuje da je svugdje imao zapažene rezultate, od malenog Šturma iz Graca, s kojim je osvajao naslove prvaka, ali i igrao Ligu prvaka, pa do Japana, u kojem je postao i selektor. Njegovu klasu najbolje potvrđuje interes Reala, koji ga je želio za trenera, dok je vodio Šturm, podsjeća Škoro.

Nije imao dilemu

Dok je bio selektor Jugoslavije i trener Partizana, započela je velikosrpska agresija na BiH, a, iako je živio na relaciji Sarajevo - Beograd, za Osima nije bilo dileme.

- Da, on je zbilja bio čovjek velikog srca, katolik, Hrvat, ali osjećao se kao Jugoslaven. Ne mislim da je pričao o "bratstvu i jedinstvu", već njemu nije bilo važno ko je ko. Pravi, kako bi to rekli - Sarajlija. I zato se njegova odluka o povlačenju s klupe Jugoslavije, dok je boravio u Beogradu, a Sarajevo trpilo strašna razaranja, činila jedinom logičnom, rekao je Haris Škoro.