Harry Kane je donio odluku, a ona će se najmanje svidjeti organizatoru Svjetskog prvenstva

.
Harry Kane će u Kataru nositi traku u duginim bojama, pa makar Fudbalski savez Engleske zbog toga dobio novčanu kaznu.

 

Kapiteni pojedinačnih timova koji nastupaju na Svjetskom prvenstvu nosit će traku s duginim bojama kako bi se ispoštovala LGBT zajednica.

Neki to odbijaju, a neki jednostavno to žele. Postoji uz Englesku još barem desetak reprezentacija čiji će kapiteni nositi takvu traku, ali postoji nekolicina onih koji to ne žele.

"Znamo da će Harry Kane na turniru nositi kapitensku traku duginih boja. Fudbalski savez inzistira na tome, pa i pored kazne od strane FIFA",kazao je šef Engleskog fudbalskog saveza Mark Bullingham za The Times.

"Nošenje ove trake poslaće jasnu poruku svijetu", izjavio je Kane. 

Englezi će u Kataru na prvenstvu igrati u grupi sa Iranom, Velsom i Sjedinjenim Američkim Državama i ova grupa smatra se ujedno i najlakšom.

LGBT boje na Svjetskom prvenstvu u Kataru pored Nizozemske nosit će još nekoliko reprezentacija. To su Engleska, Danska, Belgija, Vels, Švicarska, Njemačka i Ffancuska.

Poruka će biti na rukama kapitena drugih selekcija. Tako će poljski kapiten Robert Lewandowski nositi traku u bojama Ukrajine.

Treba istaći da su su pored Srbije traku s duginim bojama odbili i Hrvati, baš kao i Španija i Portugal od ostalih evropskih selekcija.