Historija je sinoć ispisana u Kataloniji, "mini Messi" s 15 godina zaigrao za Barcelonu

BARCELONA
Barcelona je sinoć na stadionu Camp Nou pobijedila Betis rezultatom 4:0 u 32. kolu španske La Lige, a 15-godišnji Lamine Yamal je ušao u historiju jer je postao najmlađi nogometaš u historiji koji je zaigrao za katalonski klub.

 

Yamal je sinoć debitovao za Barcelonu sa 15 godina i 290 dana, a ukupno gledano peti je najmlađi igrač koji je zaigrao u španskoj La Ligi. Rekorder je Luka Romero koji je za Mallorcu zaigrao prije tri godine sa 15 godina i 219 dana.

Nogometaš kojeg već zovu "mini Messi" zbog sitne građe, lijeve noge i sjajnih driblinga, je u igru ušao sinoć u 83. minuti kada je zamijenio Gavija, a na svom debiju se mogao i upisati u strijelce.

U 87. minuti ukrao je loptu odbrani Betisa, izašao sam na golmana, no šutirao je pravo u njega i propustio priliku da postane i najmlađi strijelac u historiji Barcelone.

No, ukoliko dobije priliku za igru i do kraja ove sezone i na početku naredne, krilni napadač Barce će sasvim sigrno oboriti i taj rekord koji drži Ansu Fati (16 godina i 10 mjeseci).

Španski nogometaš porijeklom iz Maroka i Ekvatorijalne Gvineje je na kraju susreta dobio pohvale i od trenera Xavija.

"Yamal je odigrao veoma dobro. Rekao sam mu da igra opušteno i kako on umije, a to je i učinio. A, ima tek 15 godina, zamislite to... Zamalo je i pogodio. On je poseban igrač, ima mnogo samopouzdanja i na treninzima se vidi da će biti važan igrač za nas", rekao je Xavi nakon utakmice.

A o kakvom se talentu radi govori i to da je Yamala mlađi skoro dvije godine nego što je Lionel Messi bio kada je prvi put zaigrao za seniorsku ekipu Barcelone.

Inače, pogotke za Barcelonu sinoć su postigli Andreas Christensen, Robert Lewandowski i Raphinha uz autogol Guida Rodrigueza.

 

VIDEO