Hrvati se pitaju: Gdje je nestao Izet Hajrović?

Izet Hajrović ove sezone u Dinamu ima sporednu ulogu. Hajrović nije u najozbiljnijim planovima Nenada Bjelice, što je prilično iznenađenje jer je prošle sezone briljirao, posebno u evropskim utakmicama.

Zbog toga, Jutarnji list ja našem reprezentativcu posvetio opširan tekst.

Gdje je nestao Izet Hajrović? Zapravo, ne on, nego njegova forma? Ušao je u igru s klupe protiv Hajduka, međutim nije donio puno, samo je pokazao da više nije onaj lanjski Hajrović. Daleko je od te razine kad je bio ponajbolji Dinamov igrač i najbolji Dinamov strijelac u Europi. Niti uspijeva proći, niti dodaje, niti zabija, uza sve igrače koje je Bjelica dobio u zadnjih godinu dana, izgubio je Hajrovića. Što je tome razlog teško je reći, no u ovom je trenutku Hajro daleko od prve momčadi, daleko od naslovnih uloga.

Naravno, bilo bi za Dinamo sjajno kad bi se nekako ukazao u Milanu, ušao s klupe i donio pobjedu, iako to u ovom trenutku zvuči nemoguće. Jer Hajrović ove sezone još nije upisao ni minutu u Ligi prvaka.

Jedan od rijetkih Dinamovih nogometaša koji dosad nisu dobili šansu. Zagorac je ipak pričuvni vratar, Šitum nije prva opcija ni na jednoj od pozicija na kojima igra, Pinto i Moubandje ne mogu do minuta kraj Stojanovića i Leovca, Majer je bio ozlijeđen, Marin igra za mladu momčad, Andrić, Kulenović i Lešković već su dulje izvan stroja… No, od svih njih najveće je iznenađenje što Hajrovića nema nigdje!

Počeo je sezonu asistencijom protiv Saburtala, najavio da bi mogao opet imati kvalitetnu statistiku. Međutim, na tome je i stao, poslije utakmice u Tbilisiju više nema nikakav učinak.

Hodao je između prve momčadi i pričuvnog rješenja, došao je čak i do reprezentacije BiH što je pomalo apsurdno s obzirom na to da ga Robert Prosinečki nije zvao kad je igrao u vrhunskoj formi. Ali nakon utakmice u Varaždinu, kad je zadnji put bio u prvih 11 i kad ga je Bjelica zamijenio u 58. minuti, više ga nema u prvom planu.

Derbi s Hajdukom mu je, kad je ušao s klupe, bila dobra prilika da se vrati na scenu i da nekim potezom opet podsjeti na Hajrovića od prošle sezone. No, nije se pokazao, njegovim ulaskom Dinamo nije dobio na kvaliteti, Hajrović nije uspio nadmudriti Splićane i ostao je na toj jednoj asistenciji protiv Saburtala.

Sve je više onih koji se pitaju može li Bjelica uopće ‘vratiti’ Hajrovića na višu razinu ili su njegove najbolje partije u Dinamu već iza njega? Podsjetimo, lani je Hajrović u Europi briljrao, pogotovo na jesen, sa šest pogodaka bio je ukupno najbolji Dinamov strijelac. Ali, zadnji je gol zabio Anderlechtu u Bruxellesu, s bijele točke, u pobjedi 2:0. Bilo je to 4. listopada 2018.

Pad forme

Između toga i Saburtala upisao je tek jednu asistenciju, protiv Viktorije u Maksimiru. Na proljeće je, pak, u HNL-u imao četiri pogotka (dva Rudešu, Slavenu i Hajduku) uz jednu asistenciju protiv Gorice. Već je tu bio vidljiv pad njegove forme, ali još uvijek je to bilo na dobroj razini u usporedbi s ovom sezonom.

Recimo, Hajrović je prošle sezone ukupno odigrao 34 utakmice, zabio je 10 golova i imao osam asistencija u 2254 minute. Ove sezone odigrao je samo 13 dvoboja, a u njima samo 767 minuta, od toga 450 u pretkolima Lige prvaka, gdje je još i imao minutažu. No, kako sezona odmiče, Hajrovićev je doprinos sve manji.

Kako bi Bjelici dobro došla neka Hajrovićeva čarolija, kao neko novo oružje u Ligi prvaka. Kad bi zasjao u Milanu, bio faktor iznenađenja, džoker s klupe, kako god ga nazvali kasnije. Jedna lopta, dodavanje iz njegovog genijalnog arsenala kakav je pokazivao prošle sezone tako bi dobro došli u ovoj utakmici odluke, navodi se u tekstu Jutarnjeg lista.

HAJROVIĆ ZA DINAMO

U HNL-u

39 odigranih utakmica

4 postignuta pogotka

U KUPU

7 odigranih utakmica

1 postignuti pogodak

U SUPERKUPU

1 odigrana utakmica

0 postignutih golova

U EUROPI

19 odigranih utakmica

6 postignutih golova

UKUPNO

66 odigranih utakmica

11 postignutih golova

——————————————————————————

HAJROVIĆ U LIGI PRVAKA

NA KLUPI

18/09/19. Dinamo – Atalanta 4:0

01/10/19. Šahtar – Dinamo 2:2

IZVAN KADRA

01/10/19. Man City – Dinamo 2:0

06/11/19. Dinamo – Šahtar 3:3