Hrvatska ispisala historiju i plasirala se u finale Svjetskog prvenstva

Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Engleske igraju večeras u Moskvi na stadionu Luzhniki drugu polufinalnu utakmicu Svjetskog prvenstva u Rusiji. Nakon produžetaka slavila je Hrvatska rezultatom 2:1.

Englezi su do vodstva došli već u petoj minuti susreta. Kieran Trippier je namjestio loptu, odlično šutirao i prevario nemoćnog Subašića. U 14. minuti susreta nova prilika za Englesku. Šutirao je Harry Maguire glavom, ali samo pokraj desne stative.

Hrvatska je zaprijetila u 21. minuti susreta. Ante Rebić je šutirao s vrha šesnaesterca, ali je njegov pokušaj zaustavila odbrana Hrvatske. Isti igrač bio je u prilici 11 minuta kasnije, ovaj put njegov pokušaj zaustavio je fantastični golman Evertona - Jordan Pickford.

U 36. minuti još jedna prilika pred golom Danijela Subašića. Jesse Lingard je šutirao s vrha šesnaesterca, ali samo pokraj desne stative gola Hrvatske. Ostalo je nakon prvih 45 minuta igre u Moskvi 1:0 za reprezentaciju Engleske.

Prvu ozbiljniju priliku u drugom poluvremenu imala je reprezentacija Engleske. Kieran Trippier je centrirao, a ispred Harryja Kanea u posljednji trenutak izbacila je odbrana Engleske. Odlično su se Englezi branili. U 65. minuti pokušao je Ivan Rakitić, ali je još jednom odbrana Engleske blokirala.

Hrvatska je izjednačila u 68. minuti susreta. Nakon centaršuta Vrsaljka Ivan Perišić je odlično reagovao i ispred Kylea Walkera poslao loptu iza leđa Pickforda.U 72. minuti Ivan Perišić je još jednom na ovom Mundijalu pogodio stativu. Lopta se u nastavku akcije odbila do Rebića koji šutira pravo u dobro postavljenog Pickforda.

Imala je Hrvatska priliku preko Mandžukića u 83. minuti, dok je Engleska prijetila preko Kanea u samoj završnici. Rezultat se nije promijenio, pa je duel na Luzhnikiju otišao u produžetke. 

Prvu veliku priliku u produžetku imali su Englezi. Subašić je bio matiran nakon udarca Stonesa, ali je defanzivac Jorgandžija iz Madrida Šime Vrsaljko spasio svoju reprezentaciju. U samoj završnici prvog produžetka Hrvatska je mogla do gola. Perišić je uposlio Mandžukića, ali je još jednom odlično intervenisao Pickford.

U 108. minuti susreta velika prilika za Marcela Brozovića, ali udarac fudbalera Intera nije bio precizan. Samo minutu kasnije Hrvatska je došla do vodstva. Perišić je uposlio Mandžukića, a napadač Juventusa matirao je nemoćnog Pickforda. Ostalo je nakon 120 minuta igre 2:1 za Hrvatsku. 

Hrvatska će u nedjelju 15. jula igrati finalnu utakmicu u 17 sati na stadionu Luzhniki protiv reprezentacije Francuske.