Huseinbašić je izabrao Njemačku ispred Zmajeva, od tog trenutka mu je karijera u velikom padu

.
Nogometaš Denis Huseinbašić krajem marta definitivno je prelomio i u budućnosti umjesto za BiH odlučio igrati za nogometnu reprezentaciju Njemačke, no pitanje je koliko mu je to ispravna odluka, s obzirom na to da su posljednje vrijeme ne igra ni za svoj Köln.

 

"Kada zaigram na U-21 Euru, gotovo je. Moj cilj je igrati za A reprezentaciju Njemačke i nadam se da će se to desiti u narednih nekoliko godina", rekao je Huseinbašić kraj marta.

Naime, prema pravilima FIFA-e, igrač ne može promijeniti nogometno državljanstvo ukoliko je stariji od 21 godine nastupao za bilo koji uzrast dosadašnje selekcije u zvaničnom susretu, te u tom trenutku nije imao državljanstvo reprezentacije za koju bi u budućnosti želio igrati.

Ovaj nogometaš 22. rođendan slavi 3. jula, te ukoliko poslije tog datuma nastupi za U-21 reprezentaciju Njemačke, što je sada izvjesno, neće više imati ni teoretsku mogućnost zaigrati za Zmajeve.

Nakon što je donio tu odluku i javno poručio da je njegova odluka konačna, Huseinbašić je izgubio status prvotimca u svom Kölnu, pa je nastup upisao na četiri od pet mečeva i to sve s klupe za rezervne igrače, iako je ranije bio jedan od glavnih igrača.

Prvo je protiv Borussije M'gladbach ušao u igru 13 minuta, nakon toga je sedam minuta igrao protiv Mainza, 11 protiv Hoffenheima i u posljednjem meču 10 protiv Freiburga, a u spomenutim susretima nije ostvario nikakav učinak.

S tim u vezi, jasno je da Huseinbašić preuzima veliki rizik da u budućnosti ostane bez mogućnosti da igra za nacionalni tim, posebno znajući da će mu konkurencija u Njemačkoj biti paklena i da će vrlo teško doći do mogućnosti da se uopšte izbori za poziv.

(Foto: Twitter)