I Edin Džeko je kleknuo zbog rasizma

Dzeko

Fudbaleri Rome kleknuli su na koljena na jednom od terena u svome trening-centru i tako odali su počast afroamerikancu Džordžu Flojdu (George Floyd) koji je preminuo nakon brutalnog prošlosedmičnog hapšenja u SAD-u. 

Roma i njeni brojni fudbaleri, među kojima je i Edin Džeko objavili su fotografije na društvenim mrežama na kojima kleče na jednom koljenu u znak podrške protiv rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama.

Flojd je uhapšen u ponedjeljak prošle sedmice u Mineapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat.

Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Flojd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Flojd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi.

Umro je ubrzo nakon što su ga prebacili u bolnicu.

Zbog smrti 46-godišnjeg Flojda širom SAD-a već šest dana traju masovne demonstracije koje su izazvale nerede u skoro svim većim gradovima te