Ibrahimović o Unitedu: “To je klub uskog mentaliteta”

123aa
Zlatan Ibrahimović je u karijeri igrao za neke od najvećih klubova Evrope i svijeta, ali u nekima od njih doživio je razočarenja.

U svojoj novoj knjizi “Adrenalina” Zlatan Ibrahimović otkriva detalje vezane za vremena kada je bio član klubova poput Paris Saint-Germaina, Manchester Uniteda i LA Galaxyja. Div iz Švedske se u jednom dijelu osvrće na svoj dolazak u United, a čini se da ga za engleski klub ne vežu pretjerano lijepe uspomene.

“Kada pomisle na United, svi misle na top klub, jedan od najbogatijih i najmoćnijih ekipa na svijetu. Izvana, tako se učinilo i meni. Međutim, kada sam stigao tamo, shvatio sam da se radi o klubu sa malim, uskim mentalitetom. Nikada nisam shvatio da li je to karakteristika samog Manchestera, ili engleske uopšte”, napisao je Ibrahimović u svojoj knjizi.

 

Klub ne cijeni svoje legende

Zlatanu nije bilo jasno zašto klub tretira svoje igrače i legende kluba na način koji je on smatrao neprimjerenim.

“Naprimjer: Wayne Rooney je istinska legenda tog kluba. Kada je prestao igrati za njih, dan poslije toga izbacili su sve njegove stvari iz ormarića i skinuli njegovo ime, kao da tu nikada nije ni igrao. Tako brzo? Zašto su toliko u žurbi? Mislim se u sebi: kada su njemu, koji je za klub odigrao više od 500 utakmica i postigao preko 250 golova, priredili tako nešto, kada ja odem iz kluba, moj ormarić bi mogli zapaliti”, kaže Ibrahimović, i nastavlja sa još jednom dogodovštinom.

Sjedim u svojoj hotelskoj sobi. Sa ekipom sam na gostovanju i odmaram prije utakmice. Ožednio sam i otvorio mini bar, uzeo voćni sok i popio ga. Odigrali smo utakmicu i vratili se kući. Prošlo je neko vrijeme i bilo je vrijeme plate. Obično ne kontrolišem takve stvari. Inače samo gledam bilans na kraju godine, koliko je ušlo, a koliko izašlo. Ali, ovaj put, ne znam zašto, pogledao sam u papire i vidio sam da su mi sa plate skinuli jednu englesku funtu. Odem do team menadžerice i pitam je zbog čega. Ona provjerava i kaže mi – popio si sok u hotelu. Zamislite , 1 funta! U Italiji mi se tako nešto nikada ne bi moglo dogoditi. U Milanu, za sve što sam trošio Galliani mi je govorio – ne brini, plaća Milan”, kaže Ibrahimović čija je knjiga dostupna na platformi Amazona.

U svojoj knjizi “Adrenalina” Zlatan Ibrahimović opisuje do sada javnosti nepoznate priče, a neke od njih će sigurno proizvesti reakcije, kako pozitivne, tako i negativne.