‘‘Igrao derbi‘‘ sa policijom: Hrvati osudili srbijanskog košarkaša na šest mjeseci zatvora

bursac

Šta je uradio srbijanski košarkaš?

Sve više vijesti iz Košarkaškog kluba Zadar može se svesti pod rubriku ''crna hronika''. Posljednja takva odnosi se na igrača Zadra Aleksandra Bursaća, poznatog po igri na poziciji krilnog centra.

No malo je poznato kako je Bursać početkom godine imao ''derbi'' s policijom koja ga je prijavila za počinjenje kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti. Iako je tada bio u izolaciji, Bursać je 13. januara, kako je kasnije utvrdio i sud, samovoljno kršio tu mjeru liječenja u kući tako da je organizovao zabavu na kojoj su bile nazočne četiri osobe. Kako saznaje portal 057 info, među njima su bile i njegove kolege iz kluba kojima je test na koronu ispao pozitivan ubrzo nakon zabave.

- Okrivljenik nije postupio po propisima kojima nadležno državno tijelo naređuje odvajanje bolesnika zbog sprječavanja i suzbijanja zarazne bolesti među ljudima, zbog čega je došlo do opasnosti od širenja zarazne bolesti među ljudima, čime je počinio kazneno djelo protiv zdravlja ljudi - širenje i prenošenje zarazne bolesti, dijelovi su iz presude Općinskog suda u Zadru koje je prenio glasnogovornik Davor Dubravica.

Presudom, koja je nedavno postala pravomoćna, Bursać je osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci koja se neće izvršiti ako u roku od godinu dana ne ponovi kazneno djelo.

Izvor: