Inter napravio najveći finansijski gubitak u historiji italijanskog nogometa

,

Aktuelni prvak Italije Inter završio je sezonu 2020/2021 u gubitku od 245 miliona eura, što je najveći finansijski minus u historiji italijanskog nogometa.

Ovu informaciju objavio je klub na svojoj službenoj stranici, a njihovo objašnjenje prenosimo od početka do kraja.

"Finansijska 2020/2021 godina je značajno bila obilježena posljedicama socijalno-ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. U tok kontekstu, imali smo smanjenje prihoda koji su na kraju iznosili 364 miliona eura i zabilježen je gubitak od 245 miliona eura. Razlog za to najviše leži u činjenici da smo imali zatvorene stadione i da nismo imali prihode od navijača.

Također, imali smo i redukcije ugovora sa sponzorima koji su osjetili posljedice krize. Sportska sezona je krunisana osvajanjem titule šampiona Italije koju su naši navijači čekali 11 godina. Klub je u fiskalnoj sezoni 2020/2021 napravio još jedan historijski korak pošto je promijenio grb i vizuelni identitet, a reagovali smo i na pravi način po pitanju rebalansa kako bi se osigurala finansijska stabilnost i sportska konkurentnost.

Povratak navijača u punom kapacitetu na stadion će opet omogućiti klubu značajne prihode i smanjenje gubitaka zabilježenih u prošloj godini", navodi se iz kluba.

Inter je prošlog ljeta zbog ogromnih dugovanja bio prinuđen prodati Hakimija u PSG i Lukakua u Chelsea, a u kakvoj se zapravo finansijskoj krizi nalaze najbolje govori podatak da su dva igrača prodali za 175 miliona eura, a da su Correa, Damfries, Džeko i Calhanoglu dovedeni za 17 miliona eura.