Iran će pogubiti još jednog hrvača zbog ubistva tokom masovne tučnjave

.
Potpredsjednik Iranske hrvačke federacije založio se za odgodu smaknuća Mehdija Alija Hoseinija, koji je proglašen krivim za ubistvo koje se navodno dogodilo prije više od pet godina tokom masovne tučnjave.

Sportista će postati drugi hrvač u posljednjih nekoliko godina koji će biti pogubljen nakon hapšenja 2015. i optužbe za ubistvo s predumišljajem za koje se govorilo da je počinjeno tokom grupne tučnjave.

Budući da porodica žrtve navodno odbija pomilovati Hosseinija za zločin, Hosseinijeva kazna trebala bi odmah uslijediti.

Olimpijski hrvački prvak Hamid Sourian, inače potpredsjednik Iranske hrvačke federacije, obratio se porodici žrtve u pokušaju da spriječi Hosseinijevo smaknuće.

"Molim doktora Gholamija Gheibija, koji je jedan od istaknutijih ljekara u Dezfulu, kao otac žrtve, da udovolji Bogu. Nadam se da će časna porodica Gheibi oprostiti ovom mladiću čineći ovo dobro djelo", poručio je.

Hosseini je drugi vrhunski iranski sportista kojem je izrečena smrtna kazna nakon što je u septembru javno obješen još jedan hrvač Navid Afkari.

On je dobio dvije smrtne kazne jer je navodno izbo zaštitara i učestvovao u demonstracijama protiv režima u zemlji 2018. godine, navodi Inside the Games.

Afkari je tvrdio da je primoran na lažno priznanje, a njegova smrt izazvala je široku osudu te su brojne međunarodne organizacije pozivale Međunarodni olimpijski komitet da zabrani Iranu olimpijski pokret nakon skandala.

Ujedinjeno svjetsko hrvanje (UWW) i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozivali su na pomilovanje, ali nisu sankcionisali Iran nakon pogubljenja.

"Iako se većina sportista boji daljnjeg otkazivanja sportskih događaja zbog pandemije koronavirusa, sportisti Irana strahuju da će ih ubiti Islamska Republika. Nakon ubistva prvaka hrvača Navida Afkarija, zločinački režim koji je okupirao Iran namjerava usmrtiti kolegu hrvača Mehdija Alija Hoseinija. Međunarodni olimpijski komitet još uvijek odbija poduzeti bilo kakve ozbiljne akcije protiv režima u Teheranu zbog krvavog napada na sportiste, uprkos koordiniranoj kampanji iranskih atletskih prvaka. Režimu treba zabraniti sve olimpijske i međunarodne sportske aktivnosti sve dok ne prestane ubijati sportiste i ne ukine svoje zakone o rodnom aparthejdu prema sportistkinjama i navijačima. Nebriga za živote Iranaca koje su pokazale međunarodne organizacije, uključujući MOK, uklonila je svaki njihov legitimitet kao humanitarnih tijela", rekao je Cameron Khansarinia, direktor Nacionalne unije za demokratiju u Iranu.