Iranci više od 100 puta cenzurisali meč Tottenhama i Uniteda zbog pomoćne sutkinje

Sutkinja
Iranska državna televizijska kuća cenzurisala je nedjeljnu utakmicu Premiershipa između Tottenhama i Manchester Uniteda kako bi izbjegla prikazivanje pomoćne sutkinje Sian Massey-Ellis jer je ona nosila šorc.

 

Državna kuća Islamske Republike Iran prekinula je prijenos više od 100 puta tokom susreta koji je završen rezultatom 3:1 za United.

Prema iranskoj grupi za građanska prava, više puta je prekinut prijenos tako da gledatelji ne bi vidjeli gole noge zvaničnika utakmice Massey-Ellisa, koja se smatra jednom od najboljih pomoćnih sudija Premiershipa.

Naime, tvrdokorne iranske vlasti ne dozvoljavaju prikazivanje žena s nepokrivenom kosom i golim koljenima na državnim TV kanalima.

Oglasila se i grupa My Stealthy Freedom koja se bavi kampanjom protiv diskriminirajućih zakona u Iranu.

"Televizijsku cenzuru uznemirilo je prisustvo sutkinje u šorcu. Njihovo rješenje bilo je prekid prijenosa pogledom na londonske ulice, što je uništilo samo utakmicu. Na kraju utakmice, jedan od komentatora se našalio kako se nada da su gledatelji uživali u geografskoj predstavi. Cenzura je u DNK Islamske Republike Iran. Ne bismo trebali normalizovati ovu praksu. To nije naša kultura. Ovo je ideologija represivnog režima", istakli su.