Iskustva sportista: Strah i panika teži su od simptoma

trzftug
Većina se oporavila bez većih problema

Svijet sporta prekinut zbog pandemije koronavirusa trpi nevjerovatne finansijske gubitke, ali istovremeno i nastavlja borbu protiv bolesti. Iskustva sportista suočenih sa koronavirusom su različita, ali u jednom su svi saglasni - izbjeći paniku i strah, kao i bespotreban kontakt.

Svi igrači NBA lige uspješno su dobili bitku protiv virusa, nakon što je najjača košarkaška liga obustvaljena pozitivnim testom Francuza iz Jute Rudija Gobera (Rudy Gobert) 11. marta. Pritom je virus ustanovljen i njegovom saigraču Donovanu MIčelu (Donovan Mitchell), a onda Kristrijanu Vudu (Christian Wood) iz Detroita, slavnom Kevinu Durentu. Svi su već ozdravili.

- Volio bih da sam opasnost shvatio oziljnije i nadam se da će iz mog primjera naučiti drugi i da će češće prati ruke dezinfikatorima, izbjegavati kontakt, ali i dodire očiju, usta, nosa. Nisam imao većih problema, osim gubitka čula mirisa i ukusa - kazao je Gober, kojem je nakon dvije sedmice konstatovano ozdravljenje.

Lako su sa virusom izborili i brojni drugi sportisti, ali i vremešni trener Galatasaraja Fatih Terim. Popularni Imperator je nakon nedjelje otpušten iz bolnice.

Ima, međutim, i drugačijih slučajeva, ali sa pozitivnim ishodom, pošto je bivši golman Barcelone i selekcije Turske Ruštu Redžber (Rüştü Reçber) prevazišao krizu i premješeten je iz odjeljenja intenzivne njege. Ni Pepeu Rejni (Reina), bivšem španskom reprezentativnom golmanu, sadašnjem čuvaru mreže Aston Vile na pozajmici iz Milana, borba nije lako pala.

- Bio je to najteži period u mom životu. Mislim da sam se nekih 25 minuta borio za vazduh. Nedostajalo mi je kiseonika i trenuci su mi bili kao vječnost. Beskonačni minuti straha, mada sam dugo imao problema i sa kašljem, malaksalošću, visokom temperaturom - objasnio je Rejna.

U Seriji A prvi slučaj zabilježen je kod igrača Juventusa Danijela Ruganija (Daniele Rugani).

- Osim problema da dostignem formu i brzog zamora nakon povratka treningu, ne bih mogao da kažem da sam imao velikih problema tokom liječenja. Strah mi je bio najveći problem, jer mi je vjerenica Mikaela Persiko (Michela Persico) bila u četvrtom mjesecu trudnoće - kazao je Rugani.

On je najvjerovatnije, zarazio i klupske drugove, Paula Dibalu (Dybala) i Blesa Matuidija (Blaise Matuidi). I oni su se oporavili.

Ezekijel Garaj (Ezequiel Garay), prvi iz Valensije sa pozitivnim testom od čak 35 posto klupske strukture i učesnik čuvene utakmice sa Atalantom u Milanu, tvrdi da nije imao problema.

- Samo ta samoća. Strah, jer si izolovan - samoća sa virusom. Spas su mi bili video razgovori sa suprugom - kazao je Argentinac.