Ivana Vuleta šampionka Evrope

ivana vuleta

Ivana Španović je šampionka Evrope u skoku udalj! Najboljoj srpskoj atletičarki za trijumf u Minhenu je bio dovoljan let iz prve serije od 7,06 metara, čime je stigla do svoje ukupno pete titule kontinentalne prvakinje, a druge na otvorenom.

Foto: Dunav.at

Srebro je završilo oko vrata Njemice Malaike Mihambo, aktuelne svjetske i olimpijske prvakinje sa 7,03, dok je bronzu osvojila Britanka Sojers sa 6,80 metara u posljednjoj seriji. Druga srpska predstavnica u finalu Milica Gardašević je sa 6,52 završila na sedmom mjestu.

Ivana je magiju izvela već na startu. U kišnoj noći na Olimpijskom stadionu doletjela je na 7,06 metara, što joj je najbolje ostvarenje sezone na otvorenom. Bilo je odmah jasno da je to skok sigurno za medalju, ostalo je samo pitanje da li Mihambo može da je ugrozi.

Njemica je u drugoj seriji skočila 7,03 i prišla na samo tri centimetra. Ivanin drugi skok je bio na 6,98, dok su sve ostale rivalke ostale daleko iza dve najbolje na kontinentu.

Treća i četvrta serija nisu donijele nikakve promjene, jer je Ivana u oba skoka prestupila dok je Mihambo stigla do 6,86 i 6,95. Njemica je prestupila u petom skoku i ostalo joj je još samo jedna šansa da dođe do zlata, koju nije iskoristila jer je došla do 6,99 i slavlje za Ivanu je moglo da počne.

Sjajna djevojka rođena pre 32 – godine u Zrenjaninu je da podsjetimo u martu u Beogradu osvojila zlatnu medalju na Svjetskom šampionatu u dvorani. Ovo joj je ukupno 13 odličje sa olimpijskih igara, svjetskih i evropskih prvenstava.

Ostaje žal i zbog Milice Gardašević, kojoj očigledno kiša nije prijala. Da je ponovila ostvarenje iz kvalifikacija od 6,83 stigla bi do bronze. Imala je odličan skok u posljednoj seriji, ali je na žalost bio prestup. Međutim i sam prolaz u finale i plasman među osam je veliki uspjeh za mladu Novosađanku.