Izraelski fudbaler zabio gol u Turskoj pa završio iza rešetaka. I klub mu sprema otkaz

.

Izraelski fudbaler Antalyaspora Sagiv Jehezkel, koji je priveden nakon što je tokom utakmice turske Superlige "proslavio" pogodak dajući podršku Izraelu, a u kontekstu izraelskih napada na Gazu, pušten je na slobodu nakon saslušanja u tužilaštvu.

U tužilaštvu u Antaliji završeno je saslušanje izraelskog fudbalera koji je rano jutros priveden u istrazi koju je pokrenuo Ured glavnog javnog tužioca.

Priveden je zbog sumnje da je počinio krivično djelo "poticanje javnosti na mržnju i neprijateljstvo". Nakon saslušanja, Jehezkel je oslobođen.

Izbačen iz sastava

Krilni igrač Antalyaspora Jehezkel prethodno je isključen iz sastava turskog kluba zbog svoje pro-izraelske proslave gola u remiju protiv Trabzonspora u nedjelju.

Zamjenik predsjednika i glasnogovornik turskog kluba Evren Alkan rekao je da advokati Antalyaspora rade na raskidu Jehezkelovog ugovora.

Nakon što je postigao pogodak protiv Trabzonspora, Jehezkel je podijelio poruku solidarnosti s Izraelom podižući ruku u zavojima. Poruka se odnosi na napad palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra i 100 dana izraelskog napada na Gazu. Zavoj ima Davidovu zvijezdu koja simbolizira židovski identitet.

Pokrenuta istraga

Oglasio se i turski ministar pravde Yilmaz Tunc navodeći da je istraga pokrenuta "zbog fudbalerovog ružnog postupka kojim je podržao izraelski masakr u Gazi nakon što je postigao gol, zbog poticanja javnosti na mržnju i neprijateljstvo".

Fudbalska federacija Turske osudila je Jehezkelovo "potpuno neprihvatljivo ponašanje", a protiv odgovornih je pokrenuta disciplinska istraga.

U međuvremenu, istanbulski klub Basaksehir pokrenuo je disciplinsku istragu protiv izraelskog fudbalera Eden Karzev zbog sličnih poruka na društvenim mrežama.

 

 

Foto: X: Football Tweet