Japanci ne žele OI, više od 70 posto ljudi protivi se njihovom održavanju

OI
Traže otkazivanje ili novu odgodu

 

Više od 70 posto anketiranih Japanaca traži otkazivanje ili novu odgodu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, pokazalo je istraživanje japanske agencije Kyodo News nešto više od 100 dana prije planiranog početka igara.

Istraživanje je pokazalo da ih 39.2% želi otkazivanje igara, a 32.8% njihovu odgodu. Samo 24.5% ispitanika želi da se najveći svjetski sportski događaj odvije prema rasporedu.

Čak 92.6% anketiranih strahuje kako bi održavanje OI-ja i POI-ja moglo izazvati novi val pandemije koronavirusa, a oko 60 posto je nezadovoljno napredovanjem vakcinacije protiv Covida-19, prenosi Hina.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i japanski organizatori morali su zbog pandemije koronavirusa odgoditi Olimpijske igre u Tokiju 2020. za godinu dana, a uvodna svečanost Olimpijskih igara tako je zakazana za 23. juli.

Tokio je u ponedjeljak započeo jednomjesečno razdoblje strožih mjera kako bi se spriječila pojava četvrtog vala infekcija Covidom-19. Nakon što je povišena razina upozorenja, guvernerka Tokija može odrediti kraće radno vrijeme barova i restorana, zajedno s kaznama za prekršitelje i naknadom za one koji to poštuju.

Pozvala je stanovnike da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna i da se pridržavaju društvene distance.