Jedan poziv je presudio da Lionel Messi napusti Barcelonu

messi
Lionel Messi, možda i najveći nogometaš svih vremena, jučer je putem faksa obavijestio rukovodstvo Barcelone da ove godine želi napustiti katalonski klub nakon dvije decenije igranja za Blaugranu.


On je, prema pisanjima španskih i argentinskih sportskih žurnala, saopćio upravi navedenog kluba da želi otići bez odštete. Međutim, čini se da se situacija zakomplicirala nakon što su mu iz uprave odgovorili kako odbijaju njegov zahtjev.

Catalunya Radio navodi da je argentinski nogometaš nedavno razgovarao s Pepom Guardiolom i da je ovaj razgovor bio ključan u odluci Lea da napusti svoju prvu nogometnu ljubav.

Iako još uvijek nema zvanične potvrde, već dugo se špekulira da Manchester City ima 300 miliona dolara na raspolaganju za dovođenje pojačanja, a ne treba ni spominjati da im je već duže vrijeme Lionel Messi na radaru.

Španski mediji također navode da je Messi imao klauzulu u starom ugovoru u kojoj piše da je do kraja prošle sezone mogao otići bez odštete. Kako stoji, po njenom isteku ugovor mu se automatski produžava do kraja juna 2021. godine. Još uvijek napadač Barcelone u ugovoru ima odštetnu klauzulu od 700 miliona eura koja bi trebala biti na snazi.

Valja naglasiti i to da bi upravo zbog različitog tumačenja trajanja sezone mogla pući ljubav Messija i Barcelone i slučaj završiti na sudu. Messijev pravni tim podvlači da je klauzula o odlasku vrijedila do "kraja sezone", a da je UEFA zbog situacije s koronavirusom sezonu produžila do 31. augusta. To bi značilo da klauzula i dalje vrijedi i da Argentinac može otići bez obeštećenja.