Jedni su se radovali, drugi tugovali: Prošle su 23 godine od najvažnijeg duela Želje i Sarajeva

.

Malo koji pogodak postignut na fudbalskim terenima Bosne i Hercegovine, otkako je naša domovina stekla nezavisnost, ima tu težinu kao gol koji je na današnji dan prije tačno 23 godine postigao Hadis Zubanović.

Bio je to gol iz 90. minute finalnog susreta play-offa za prvaka Bosne i Hercegovine između Željezničara i Sarajeva, gol koji je klubu sa Grbavice donio prvu titulu šampiona naše Bosne i Hercegovine, gol kojem je na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase", koji se tada još zvao Koševo, svjedočilo 40.000 navijača, gol koji nije zaboravljen ni nakon više od dvije decenije!

- Pehlivanović, evo kontranapada, evo velike prilike, stopostotna šansa, 1:0 vodi Željezničar. Devedeseti minut susreta, Željo vodi 1:0. Eksplodirao je sada Olimpijski stadion Koševo - bile su riječi Sabahudina Topalbećirevića, tada komentatora na BHT-u i velikog zaljubljenika u bordo boju.

Poslije devet sekundi pauze u prijenosu, Baho je konstatovao:

- Tako je to u fudbalu, tako je to u derbijima Sarajevo - Željezničar. Evo pogledajte, Zubanović je strijelac.

Golu Zubanoviću i samom finalu prethodili su veliki "pregovori" tadašnjeg NSBiH i UEFA-e, a sve kako bi timovi iz BiH mogli nastupati u evropskim takmičenjima. Da bi dobili dozvolu za ulazak u takmičenja pod organizacijom UEFA-e, tada su se morale riješiti nesuglasice i formirati zajednički N/FSBiH i zajedničku ligu iz koje bi klubovi kroz plasman osigurali nastup u takmičenjima pod okriljem UEFA-e.

Nakon dugih pregovora u sezoni 1997/1998 dogovoren je prvi play-off za prvaka BiH, s namjerom da se od naredne sezone započne sa zajedničkom ligom na prostoru cijele BiH. Međutim, u posljednji trenutak FSRS se povukao iz dogovora, tako da su u odigravanju nastupili samo klubovi iz NSBiH i NSHB.

Timovi su bili podijeljeni u dvije grupe, Sarajevo (Željezničar, Zrinjski i visočka Bosna) i Mostar (Sarajevo, Široki Brijeg i Čelik).

Željezničar je pobjedama nad visočkom Bosnom i Zrinjskim bio najbolji u svojoj grupi, dok se Sarajevo pobjedom protiv Širokog Brijega i remijem sa Čelikom plasiralo u finale, sve drugo je historija koja se spominje i o kojoj se u bh. prijestolnici priča i raspravlja i dan-danas.

U susretu u kojem je Sarajevo bilo bolji rival, kontrolisalo igru, stvaralo šanse, Željo je pobijedio. Možda neke nove generacije neće znati te podatke, detalje i finese, ali će u historiji bh. fudbala pored sezone 1997/1998 zauvijek kao ime šampiona ostati upisano FK Željezničar.

FK Sarajevo - FK Željezničar 0:1 (0:0)
Stadion: Koševo. Gledalaca: 40.000. Sudije: Lutz Michael Fröhlich, Frank Schumacher, Markus Scheibel (Njemačka). Strijelac: 0:1 - Zubanović (90).
ŽELJEZNIČAR: Gušo, Hurić, Burek (Pehlivanović), Kunić, Biščević, Mulaosmanović (Buljubašić), Fatić, S. Žerić (Šopović), Gredić, Vazda, Zubanović.
SARAJEVO: Dedić, Beganović, Hošić, Hadžispahić, Smiječanin, Selimović, Valentić (Čenan), Ihtijarević (Zahirović), Gogalić, Avdić, Granov (Begić).