Jednog od najboljih veznjaka u historiji Premijer lige prepoznat će samo rijetki

.
Majstor s loptom u nogama

 

Mnogi su skloni reći da je u godinama nakon agresije u BiH bilo mnogo boljih i kvalitenijih fudbalera nego što je to slučaj danas.

Neki od fudbalskih majstora s kraja prošlog i početka ovog milenijuma su polako pali u zaboravi i sjećaju ih se samo starije generacije.

Sigurno jedan od najboljih veznjaka koji su igrali u Premijer ligi je i Almedin Hota, 45-godišnjak kojeg bi danas prepoznali samo rijetki.

Hota je fudbalsku karijeru okončao prije četiri godine, a ljubitelji bh. fudbala ga pamte po odličnim igrama u dresovima visočke Bosne i Sarajeva.

 

 

Bio je član čuvene generacije Bosne koja je 1999. godine osvojila Kup BiH savladavši favorizovano Sarajevo u finalu na Koševu s 0:1. U BiH je još igrao za Olimpik.

 

 

Nakon angažmana u Sarajevu odlazi u Austriju gdje je promijenio niz klubova, a najzvučnije ime je svakako LASK, dok je najbolje partije prućao u Karntenu od 2000. do 2006. godine. Posljednji klub u karijeri mu je bio Annabichler.

Poslije okačenih kopački o klin odmah se okrenuo trenerskom poslu te je počeo raditi sa omladinskim selekcijama Austrije iz Klagenfurta.

Vrlo rado i zaigra mali fudbal pa je često znao igrati za veterane FK Sarajevo na turniru u čast Asima Ferhatovića Haseta.

Hota je ostao da živi u Austriji, dok je trenutno u procesu dobijanja UEFA-ine pro licence u edukacionom centru NFSBiH.

Za reprezentaciju BiH je od 1998. do 2022. godine skupio 22 nastupa uz tri postignuta gola.