Jure Franko nasmijao sve u Narodnom pozorištu: Vještačka inteligencijo, dođi u Sarajevo i na burek

.

Slavni jugoslovenski skijaš Jure Franko obratio se prisutnima na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu povodom 40. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara koje su naš glavni grad 1984. promovirale u sportski centar svijeta.

Jure Franko je te godine postao junak cijele Jugoslavije osvojivši srebrenu medalju u veleslalomu na Olimpijskim igrama u Sarajevu. To je bila historijska, prva olimpijska medalja za jugoslovenske sportiste.

Proslavljeni Slovenac je u Sarajevo stigao zbog 40. godišnjice Olimpijskih igara, a uspio je danas i u društvu gradonačelnice Benjamine Karić pojesti sarajevski burek, simbolično jer su mu navijači prije 40 godina skandirali: "Volimo Jureka više od bureka".

Na večerašnjoj svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu u Sarajevu opisao je koliko voli ovaj grad na potpuno neobičan način i time je nasmijao sve u Narodnom pozorištu.

Franko je počeo pričom o tome da se za 24 sata čak četiri puta rasplakao u Sarajevu.

"Rekao sam nekoliko puta, četiri puta sam se rasplakao od jučer otkako sam došao, a večeras zamalo i peti put. Eto koliko ima emocija. Ne znam kako uvijek organizatori dođu uvijek na ideju da puste nas sportiste da pričamo. Evo prva greška, umjesto da ponesem sa sobom govor, donio sam program. Rijetko ko danas čita ove programe", poručio je Franko na startu govora.

No, onda je uslijedilo pravo iznenađenje za sve prisutne. Govorio je o vještačkoj inteligenciji i ispričao anegdotu o tome kako je ona "reagovala" kada je prvi put postavio pitanje: "Ko je Jure Franko".

"Hvala vam na ovoj velikoj časti, emociji i moram da istaknem prije nego što krenem s govorom, u ovom govoru nisam upotrijebio vještačku inteligenciju, tako da je sve što ću vam pročitati, doći će od srca i iskreno", ističe Franko, nakon čega je uslijedio genijalan govor.

"Bio sam u kafani s prijateljem i kaže on meni 'Znaš li ti šta je vještačka inteligencija'. Kaže mi dalje, "Vidim ja da ti nemaš pojma i sad ću ti objasniti. To je fenomenalno jer ti uneseš podatke i postaviš pitanje, a on ti odmah izbaci odgovore i rješenja'. Vratim se kući i da ga isprobam. Unesem pitanje 'Ko je Jure Franko', a vještačka inteligencija mi odgovara 'Da li ima još koji podatak'. Razmišljam i kažem, dođi vještačka inteligencijo kod nas u Sarajevo i na burek, pa ćeš dobiti još koji podatak", ispričao je slavni Slovenac i tako nasmijao sve okupljene.

Nastavio je Franko svoj govor pa je dodatno "dirnuo" u srca sve Sarajlije, Bosance i Hercegovce te one koji Zimske olimpijske igre 1984. godine doživljavaju svojima.

"Ali, pošto je ona vrlo inteligentna, a mi uz to imamo još empatije i strpljenja, ja sam nekako zaključio da njoj puno toga još fali. Tu nedostaju sve Sarajlije, cijela Bosna i Hercegovina, čarobne planine, lopate kojima se rješavala Olimpijada, nedostaju djevojčice, majke, bake i žene koje su danju i noću donosile kafu, čaj, kekse onima koji su radili da se ostvari Olimpijada. Nedostaje radost te djece, nedostaju taksisti, kuhari, inžinjeri, treneri, novinari, kamermani, sportaši. Nedostaje raja, nedostaje i 20 miliona onih s kojima smo bili u zajedničkoj državi i s kojima svaki ima priču svoju o Sarajevu", poručio je Slovenac i zaključio:

"Ne može vještačka inteligencija obuhvatiti naše kolektivno sjećanje, sve naše emocije, radost i ponos u briljantnom Sarajevu, koje je kasnije proglašeno najboljim Olimpijskim igrama u historiji. Draga moja vještačka inteligenciju, pogledaj malo po sali, raspitaj se po kafanama Baščaršije, raspitaj se po Bosni i Hercegovini, raspitaj se po planinama i dolinama, po našoj bivšoj državi i po Evropi, po cijelom svijetu, pa ćeš dobiti još koju informaciju za svoju bazu podataka. Pa da možeš odgovoriti na to jednostavno pitanje koje sam ubacio na ChatGPT. Hvala vam što ste mi dali mogućnost da budem dio te priče te da ostanem barem još 40 godina pa i puno, puno dalje", završio je svoj emotivni govor slavni Jure Franko u centru Sarajeva u kojem se proslavio.