Juventus je ostao bez 15 bodova. To bi mogao biti tek početak pravih problema za slavni klub

sa

Federalni žalbeni sud Italije kaznio je Juventus oduzimanjem 15 ligaških bodova u aktuelnoj sezoni.

Vodeća imena sada bivše uprave suspendirana su na višemjesečno razdoblje. Rezultat je to finansijskih malverzacija u bliskoj historiji kluba iz Torina.

Juventus: Šta će biti dalje?

Sada glavno pitanje nije prošlost, već budućnost “Stare dame”. Što će biti s Juventusom i kada ćemo saznati detalje tek dokazane prevare?

Italijanski list Tuttosport piše da će proći još neko vrijeme dok razlozi ovakve sudske odluke ne izađu u javnost.

aime, Federalni žalbeni sud ima rok od 10 dana da drugostepenom tijelu saveznog pravosuđa objavi razloge svoje presude, koja je nadišla čak i zahtjeve tužiteljstva.

Tražili su 9, a ne 15 bodova minusa te kraće razdoblje suspenzije dijela uprave. No, Tuttosport navodi da su materijalni dokazi istrage rezultirali ovakvom odlukom.

Kažu da bi se u Juventusu trebali opasno zabrinuti. Gotovo udvostručena kazna nije rijetka pojava u ovakvim slučajevima, prense Sportske novosti.

“Ova odluka mogla bi biti izrazito opasan pokretač. Ako su spisi takvi da su potaknuli Sud da obnovi suđenje u kojem je Juventus ranije bio oslobođen, te gotovo pa udvostručio zahtjeve tužitelja, briga u Torinu može biti samo na najvišoj razini”, stoji u kratkom osvrtu Tuttosporta na aktuelnu situaciju.

La Gazetta dello Sport iznosi da klub ima pravo žalbe na donesenu odluku u roku od 30 dana.

Pritom će se morati obratiti Sportskom odboru, posljednjoj razini po pitanju sportske pravde.

Konačna odluka

Očekuje se da će u roku od mjesec od predstavljanja žalbe stići konačna odluka. Odbor ne može ukinuti ili smanjiti donesenu odluku. Samo je može vratiti na ponovnu raspravu u slučaju nedostatka dokaza.

Osim toga, Juventus mora što prije pronaći novog sportskog direktora. To je nužna uloga za sve profesionalne klubove.

Spominju se tri imena: Cristiano Giuntoli, Frederic Massara i Giovanni Manna.

Ovom odlukom Juventus je s trećeg pao na 10. mjesto italijanske Serie A. Sada umjesto 37 broje 22 ligaška boda, koliko su prikupili Empoli i Bologna.

Do maloprije je trener Massimiliano Allegri mogao razmišljati o borbi za titulu. No, čini se da će prioritet biti borba za jedno od mjesta koje garantira iduću sezonu u evropskom takmičenju.