Juventus predstavio novo pojačanje - sina Milanove legende

.
Weah potpisao za Staru damu

 

Italijanski nogometni velikan Juventus je potvrdio dolazak Timothyja Weaha u trajnom transferu iz Lillea.

Američki krilni napadač prošao je ljekarske preglede sa Starom damom ranije ove sedmice, a njegov prelazak u Torino sada je službeno ozvaničen.

“Timothy Weah je službeno postao igrač Juventusa. Amerikanac stiže na trajni ugovor iz Lillea", stoji u objavi Juventusa.

Ovaj 23-godišnjak će prvi put u karijeri igrati u Italiji. Ipak, on neće biti prvi Weah koji će zaigrati u Serie A. Timothyjev otac je niko drugi nego bivši napadač Milana, George, sada predsjednik Liberije, gdje je njegova nogometna karijera započela 80-ih.

Timothy se u međuvremenu prvi put uključio u igru u rodnom New Yorku prije nego što je s petnaest godina otišao iz SAD-a u Evropu, kada je u ljeto 2015. ušao u akademiju jednog od očevih bivših klubova, PSG-a.

U martu 2018. je upisao zvaničan debi za PSG. Iste godine osvojio je prvi naslov u svojoj mladoj karijeri, prvenstvo Francuske.

Zapravo, od svog prvog trijumfa s PSG-om u sezoni 2017/18, američki nogometaš je skupio još osam trofeja. Sljedeće godine otišao je iz PSG-a na posudbu u januaru u Celtic. Na kraju te sezone Timothy je nagrađen s četiri pobjedničke medalje: Ligue 1 i francuski Superkup s PSG-om te dvostruki naslov lige i kupa sa škotskim prvakom.

Sezona 2019./2020. pokazala se još jednom uspješnom godinom za mladića koji brzo sazrijeva, ali ovaj put uspjeh je proizašao iz njegovog angažmana u američkoj reprezentaciji, koja je osvojila inauguralnu CONCACAF Ligu nacija. Njegov posljednji trijumf dogodio se 19. juna 2023., kada je američki uspješno obranio svoju krunu Lige nacija u finalu protiv Kanade.

Weah se pridružio Staroj dami za 10,3 miliona eura koje se plaća u dvije financijske godine plus najviše 2,1 milion eura dodataka i milion eura provizije.

Igrač je sa Juventusom potpisao ugovor do ljeta 2028. godine. U Torinu bi trebao zamijeniti Juana Cuadrada. koji se razišao sa Juventusom nakon što mu je istekao ugovor i vjeruje se da bi mogao postati saigrač našeg Edina Džeke u ekipi Fenerbahčea.

Tokom svog vremena u Lilleu, Weah je zabio osam golova i upisao osam asistencija u 107 nastupa.