Kad će se na Hadžibegićevom "izletu" naći Huseinbašić, Tahirović i ostali budući Zmajevi?

novi selektor
Novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić aktivno je krenuo s poslom čim je po drugi put u karijeri stigao na klupu Zmajeva, no nekoliko pitanja, koja mogu odrediti budućnost bh. nogometa, još uvijek čekaju na odgovor.

 

Zbog manjka kvaliteta u domaćem ligaškom takmičenju, BiH je od svog nastanka crpila igrače iz dijaspore i momke koji se osjećaju Bosancima i Hercegovcima, a nogometnu školu učili su daleko od naše zemlje. Što ih je bilo više u reprezentaciji, to su rezultati bili bolji i nema dileme da će tako ostati, bez obzira koliko minoran broj fanatika poziva na popularizaciju Premijer lige kroz pozive igrača u reprezentaciju.

Ako se zarovimo u historiju, zaista je teško sjetiti se kada se u tako kratkom periodu širom Evrope pojavio toliki broj igrača bh. porijekla, među kojima su neki spremni javno se odreći svega što su im u toj zemlji Evrope dali od njihovog rođenja do danas, a kako bi zaigrali za voljenu zemlju.

Kao da je u pitanju bilo pravo zatišje, jer u erama nekoliko bivših selektora i nije bilo toliko nogometaša koji su stasali u imena reprezentativnog kalibra i ta "rupa" se osjetila na rezultatima. Izuzetak su Anel Ahmedhodžić, Amar Dedić i Dennis Hadžikadunić, ali je problem što se radi o periodu dužem od pet, šest godina pa je evidentno da je čitava jedna generacija igrača izostala.

Kada rekosmo aktivno krenuo u obavljanje svojih zadataka, novi selektor Hadžibegić već je obišao četvoricu provjerenih imena, zvijezda koje su nam dale toliko toga i od kojih kristalno jasno znamo šta možemo očekivati. Naravno, sasvim očekivano i pohvalno je na "put oko svijeta" krenuti sastajući se s kapitenom Edinom Džekom i tako obaviti konsultacije koje je bilo potrebno uraditi bilo koje ime da je preuzelo reprezentaciju.

No, javnost se s pravom pita kada će na red doći mladi momci zahvaljujući kojima bi, ukoliko nastave progres na svjetskoj nogometnoj sceni, budućnost nogometa u BiH imala zdrave temelje.

 

Posjete igračima koncipirane na geografiji

Nakon što je preuzeo našu nacionalnu vrstu, Hadžibegić je u izjavi za Klix.ba najavio da će njegove posjete nogometašima biti koncipirane na geografiji.

"Planiram obići većinu igrača u što kraćem roku odmah sada nakon praznika. I to ne po principu ko je važniji ili manje važan, stariji ili mlađi, već geografski kako nam bude odgovaralo, kako bude praktičnije. Recimo, u Italiji imamo dva-tri igrača ili u Francuskoj i tako dalje", rekao nam je Hadžibegić.

Geografijom određene poslovne obaveze ispravan su put, no ono što brine navijače Zmajeva, jeste što je Hadžibegić već boravio u Italiji. Novi selektor sastao se s Edinom Džekom i Radetom Krunićem, a onda zajedno sa Zvjezdanom Misimovićem napustio Italiju.

Podsjetimo, na Čizmi stasava trenutno najveći talent bh. nogometa Benjamin Tahirović (19) . Riječ je o veznjaku koji je oduševio Josea Mourinha i "natjerao" ga da ga izdvoji iz mase od stotinjak talentovane djece u Romi i pruži mu šansu u Seriji A. Nastup u jednoj od najjačih liga svijeta više nije slučajnost niti vijest pa tako Tahirović polako postaje sadašnjost slavne Vučice.

Tahirović je, kako je Klix.ba ekskluzivno prenio prije više od mjesec dana, pristao zamijeniti dres Švedske i obući onaj reprezentacije BiH u budućnosti, no potrebno je pozvati mladića i ukazati mu šansu. U prvoj posjeti Italiji Hadžibegić nije otputovao do Rima, a za nadati se da će to učiniti što prije kako Zmajevi ne bi izgubili potencijalno veliko ime.

U Italiji ima još "materijala" za obilazak. Golman Spezije Petar Zovko (20) dobija povremeno šansu i u Seriji A i u Kupu Italije te se uz izvrsna golmanska imena poput Bartolomieja Dragowskog i Jeroena Zoeta, nekada dugogodišnju "jedinicu" PSV-a, može razviti u ozbiljno ime među stativama. U Italiji igra i mladi Tarik Muharemović (19), koji je najbolji plod U-21 reprezentacije Italije, a već je skrenuo pažnju na sebe igrajući za mladi tim slavnog Juventusa.

 

Huseinbašić nije samo budućnost, "zreo" je i za startera

Tu dolazimo i do najzanimljivijeg i najvažnijeg imena od svih. Kada spominjemo većinu potencijalnih reprezentativaca BiH i igrača koje bi trebalo, koliko god to ružno zvuči, "oteti" drugim selekcijama i debitantskim minutama u reprezentaciji staviti tačku na to za koga će igrati, mislimo na to da bi se njihovo stvaranje moglo isplatiti u godinama koje dolaze. To nije slučaj s Kolnovim Denisom Huseinbašićem (21) , on je već zvijezda.

Huseinbašić nije samo budućnost već igrama iz utakmice u utakmicu, u jednoj od najjačih liga svijeta, skreće pažnju na sebe, a igrač koji briljira u Bundesligi trebao bi biti važna karika u reprezentaciji kao što je BiH jer takvih igrača imamo na kapaljku.

Za vikend je postigao novi gol u Bundesligi, učestvovao je u "gaženju" Werdera, a mi se nadamo kako su nadležni u Nogometnom savezu BiH gledali utakmicu i shvatili da vremena za čekanje nema.

Ukoliko želimo imati Huseinbašića u dresu Zmajeva, potrebno je obaviti razgovor što prije i već u martu imati ga na spisku reprezentativaca, a zašto ne i onih koji bi igrali zapaženiju ulogu u ogledima s Islandom i Slovačkom.

Vremena nema jer Nijemci neće čekati. Tokom posljednjeg reprezentativnog okupljanja dobio je poziv U-21 reprezentacije Njemačke i cijeloj Evropi pokazao o kakvom se talentu radi pogodivši u debiju i pobjedi protiv kvalitetne Italije.

Znajući praksu seniorske reprezentacije Njemačke i način rada selektora Hansija Flicka, Huseinbašić će se ubrzo naći i na spisku prvog tima Elfa. Tada bi zauvijek bio izgubljen za Zmajeve, tako da se mart nameće kao posljednja šansa da ugrabimo, usuditi se pa reći, vrhunsko pojačanje.

 

Sve više igrača u "ligama petice"

Uz dužno poštovanje svima, jednog dana kad Edin Džeko ode u zasluženu penziju, reprezentacija BiH ostaje bez mnogo opcija u napadačkim rolama.

Ermedin Demirović trebao bi biti lider u napadu Zmajeva, a rame uz rame uz njega mogao bi biti Said Hamulić (22). U pitanju je ime koje je zablistalo ove sezone u Poljskoj i u prvoj polusezoni okitilo se epitetom najboljeg strijelca takmičenja.

Pravo niotkud, rođeni Nizozemac koji ima i pasoš BiH te je oduvijek govorio da bi se rado odazvao Zmajevima, trasirao je sebi put u lige petice. Danas je predstavljen u francuskom Toulouseu, čime se kolonija bh. nogometaša u najjačih pet liga svijeta povećala.

Tek sada ćemo vidjeti da li je Hamulić i na ozbiljnijem nogometnom nivou tako dominantan i da li će imati blistavu budućnost u najjačim ligama svijeta, no dok to saznamo, vrijedilo bi dati mu šansu i "kaparisati" ga za budućnost.

 

Austrijanci koji najavljuju velike stvari

Talentovani Adis Jašić već na Transfermarktu vrijedi dva miliona eura. Ima 19 godina, nastupa za mladu reprezentaciju Austrije i u tamošnjem Wolfsbergeru je gotovo nezamjenjiv. U istom klubu igra i Ervin Omić (20), doskorašnji kapiten omladinskih selekcija Juventusa, kojem se predviđa blistava karijera i koji je također mladi reprezentativac Austrije.

Ne treba zaboraviti ni Armina Gigovića (20), koji je oduševio igrajući za danski Midtjylland, ali je nedavno debitovao za seniore Švedske. Međutim, kako se radi o prijateljskoj utakmici, još uvijek ima pravo promijeniti tu vrlo važnu odluku za svoju karijeru.

 

Za većinu je vrijeme već došlo

Teško je očekivati da ćemo među Zmajeve pridobiti sva pomenuta imena, a ima ih još mnogo širom Evrope, no nisu na listi prioriteta tako visoko kao neki gore pomenuti. Međutim, ukoliko veći broj njih odluči da zaigra za zemlju porijekla, BiH bi u budućnosti mogla imati nacionalni tim za velike stvari.

Uz već naše Ahmedhodžića, Dedića, Hadžikadunića, Demirovića pa i Hadžiahmetovića, dodajmo Huseinbašića, Tahirovića, Hamulića, Gigovića i još nekolicinu mladih igrača, značilo bi da imamo potentniju generaciju nego ikada ranije.

No, šanse da ih pridobijemo veće su ukoliko bi se reagovalo odmah pa se i mi, kao i javnost u našoj zemlji, nadamo da u Nogometnom savezu BiH znaju šta rade i da je po tom geografskom planu obilazaka red došao na Koln, Rim, Torino, Toulouse i nogometna mjesta gdje stasavaju nogometaši čije vrijeme ne dolazi, već je došlo.

Ako prokockamo ovu generaciju igrača rođenih u inostranstvu, strah da naredne uopšte neće biti je i više nego opravdan.