DRUGA ŠANSA: Kako će se osam „Otpisanih“ snaći u Ligi Evrope

Posljednje kolo Lige Prvaka je iza nas i poznato je svih 16 ekipa koje će takmičenje nastaviti u nokaut fazi. Veliki broj ambicioznih klubova, ipak neće imati tu čast s obzirom na njihove nedovoljno dobre partije u grupnoj fazi.

Srećom po njih Uefa je, kao što to biva svake godine, pružila drugu priliku svim trećeplasiranim ekipama u vidu nimalo manje kvalitetne Lige Evrope. Mnogo sjajnih klubova se kao inače bori za taj prestižni trofej pa nas zanima gdje se ovih osam posrnulih ekipa ubrajaju kao favoriti za osvajanje nekadašnjeg Kupa Uefa. Prema našoj procjeni, imajući u vidu njihove dosadašnje partije, rangirat ćemo ih od najmanje vjerovatnih ka najvjerovatnijim kandidatima za titulu.

Club Brugge

Hajlajt Briža, ne samo ove godine nego i vjerovatno posljednjih pola decenije, je bez sumnje neriješen rezultat koji su ostvarili na jednome Santiago Bernabeuu. Tu su pokazali da nisu ekipa koju treba shvatiti olako. Ipak, zbog nemogućnosti da u dva navrata pobijede slabu ekipu Galatasaraja, dajemo im najmanje šanse od ovih osam da se dokopaju međunarodnog zlata ove godine.

Olympiacos

Ekipa koja je spriječila Crvenu Zvezdu učešća u ovome takmičenju. Grci su uvijek znali biti nezgodni u evropskim takmičenjima. Sjetimo se pobjede protiv Manchester Uniteda ili pobjede nad Arsenalom prošle godine, upravo u Ligi Evrope. Čak su u oba navrata u grupnoj fazi uspjeli namučiti ekipu Totenhema, povedevši u obe utakmice. Izgleda da im engleske ekipe leže. Ne podcjenjujemo ih ali ipak smatramo da su naredni klubovi ipak malo više kvalitetniji u odnosu na njih.

Benfica

Benfica se jedva, u posljednjem kolu dokopala mjesta koje vodi u Ligu Evrope, neočekivanom pobjedom nad Zenitom od 3:0. Portugalski klub ima motiv više od ostalih s obzirom da su bili finalisti ovog takmičenja 2013. godine ali su kući otišli praznih ruku zahvaljujući kasnom golu glavom Branislava Ivanovića iz kornera. Hrvati ih se sjećaju zbog izbacivanja njihovih ljubimaca, Dinama iz Zagreba, prošle godine u osmini finala, tako da imaju dosta iskustva u ovom takmičenju i ponovo ih vidimo u 16 najboljih.

Inter

Vrlo kontroverzna odluka, staviti trenutnog lidera Italije ovako nisko ali upravo u tome leži ključ i poenta svega. Zadnje što je potrebno Neuroazurima sada je bitka na dva fronta. Ovo im je najbolji start u prvenstvu u historiji a titulu prvaka nisu okusili skoro deset godina. Zato će svu svoju energiju i koncentraciju usmjeriti ka domaćem prvenstvu gdje im dosad sve polazi za rukom. Uostalom ovo je sve deja-vu za ovu ekipu budući da su se u ovoj istoj poziciji nalazili i prošle godine kada su završili treći u grupnoj fazi i nastavili igrati u Ligi Evrope. Nisu bili pretjerano motivisani time ni tad, a kamoli sad, budući da su jedva uspjeli izbaciti Rapid iz Beča samo da bi u osmini finala bili nemoćni protiv Eintrahta iz Frankfurta. Tačno da tada nije bilo Antonio Contea ali objektivno se mora reći da Inter neće puno tražiti u ovom takmičenju i da će najvjerovatnije izlaziti sa rezervnim postavama kako bi glavne prvotimce sačuvao za veliki, možda i šampionski maraton koji im slijedi u ligi.

Shaktar Donetsk

Svi su ekipu iz Ukrajine prije ovog kola vidjeli u osmini finala Lige Prvaka shodno tome da su bili na drugom mjestu i trebali samo ne izgubiti kod kuće protiv Atalante, ekipe koju su dobili samo tri mjeseca ranije. Ipak, pravedno ili nepravedno, Atalanta je pobijedila sa rezultatom 0:3 i poslala Shaktar u Ligu Evrope. Prije tog poraza imali su samo još jedan i to od Manchester Citya, ostale četiri utakmice nisu izgubili. To nam govori da se radi o vrlo dobroj ekipi kojoj ovo takmičenje nije strano. Zlatna generacija sa:Srnom,Olićem,Krasićem i Wagner Loveom je već osvojila tadašnji Kup Uefa i ova generacija predvođena sjajnim Taisonom i Junior Moraesom će htjeti to ponoviti. U domaćem prvenstvu su već sada pobjegli sa dosta bodova razlike najbližim pratiocima i treba očekivati da će akcenat do kraja sezone biti isključivo na Ligi Evrope.

Bayer Leverkusen

Stvari su vrlo proste za „Apotekare.“ S obzirom da nikada nije bila ovako neizvjesna i konkurentna borba za titulu u Bundesligi, jedini način da se ekipa Leverkusena domogne učešća u Ligi Prvaka i naredne sezone je preko osvajanja Lige Evrope. Zvuči vrlo teško ali podsjetićemo vas da je čovjek koji vodi ovu talentovanu ekipu, Holanđanin Peter Bosz, već jednom došao do finala ovog takmičenja sa onom, uskoro da bude, zlatnom generacijom Ajaxa 2017. godine. Tada su ipak poraženi od Manchester Uniteda, a Bosz je potom sjeo na klupu Borussije iz Dortmunda. Sada kada ima možda i jaču ekipu nego tada na raspolaganju, sa mladim i izuzetno perspektivnim Kai Havertzom i Nadiem Amirijem, Leverkusen bi mogao ponoviti a možda čak i nadmašiti ono što su njihove kolege iz Njemačke, Eintraht iz Frankfurta, postigli prošle sezone. Nemojte biti iznenađeni ako ova ekipa dođe do samog kraja.

Red Bull Salzburg

Ekipa koja nas je ove, poput prethodnih godina, uslovno rečeno „kupila“ svojim napadačkim stilom.Njihove utakmice su bile najuzbudljivije i sadržale najviše golova. Dobro su bili namučili i Liverpul i Napoli i ko god im dođe u šesnaestini finala se neće naigrati. Redovni su učesnici ovog takmičenja i znaju kako da se snađu, tim prije što su prošle godine igrali polufinale gdje su izgubili od viceprvaka Olimpika iz Marseja. Sada igraju još ljepši fudbal nego tada i nakon tog nedavnog i bolnog ispadanja u polufinalu, zasigurno će imati motiv više. U ligi će bez problema biti prvi i mogu se potpuno koncentrisati da najzad osvoje takmičenje u kojem već godinama dominiraju.

Ajax

Bez sumnje, klub kojeg smo najmanje očekivali na ovoj listi, budući da su imali sve u svojim rukama, utakmicu kod kuće i luksuz dovoljnog remija protiv Valencie kako bi prošli dalje u 16 najboljih Lige Prvaka. Na tom susretu im ništa nije polazilo za rukom pa su izgubili sa minimalnih 0:1. Evo ih sada ovdje , gdje su, zbog same činjenice da su ih prošle godine sekunde djelile od jednog finala Lige Prvaka, automatski među, recimo prvih pet favorita za osvajanje trofeja. Pogotovo ako uzmemo u obzir da su kao i većina ovih klubova, titulu prvaka u svojoj ligi odlučili skoro pa sad, i činjenicu da su prije samo 2 godine došli do samog finala ovog takmičenja i završili kao viceprvaci.