Kako je Nurkić pokvario Youngovu rekordnu noć: Dominacija, ismijavanje, prekršaji...

.
Bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić bio je jedan od najzaslužnijih za sinoćnju neočekivanu pobjedu Portland Trail Blazersa protiv Atlanta Hawksa (136:131), a ovaj duel obilježio je i okršaj našeg centra i prve zvijezde večeri Traeja Younga.

Nurkić je na parketu proveo 26 minuta, ali to je bilo sasvim dovoljno da apsolutno izdominira ispod koševa. Došao je do double-double učinka od 21 poena i 12 skokova, a tome je dodao i pet asistencija. Inače, Jusufu je ovo bio prvi susret nakon 21. decembra, otkako je bio u korona protokolu.

S druge strane, Young je odigrao utakmicu karijere. Za 37 minuta postigao je 56 poena, što je najviše u njegovoj dosadašnjoj karijeri. Tome je dodao i 14 asistencija te četiri skoka.

 

Pažnju američkih medija privukla su i dva zanimljiva detalja iz okršaja upravo Nurkića i Younga. Prvi se dogodio pred kraj prvog poluvremena kod rezultata 63:51 za Blazerse. Nurkić je napravio prekršaj nad Youngom, ali smatrao je kako je zvijezda Atlante sve inscenirala. Jusuf je zbog toga na šaljiv način imitirao Youngov pokušaj šuta.

Druga situacija dogodila se pred sami kraj meča, kada je Young na sve moguće načine pokušavao vratiti svoju ekipu u egal, kako bi izbjegli poraz. U takvom jednom pokušaju Young se sjurio pod koš Blazersa, gdje ga je Nurkić dočekao i brutalno blokirao. Znatno niži Young je očekivano u bolovima završio na zemlji, a sudije su ipak dosudile prekšaj.

U tom duhu je i završen duel, budući da su Blazersi i Nurkić uspjeli pokvariti fenomenalnu noć Younga te slaviti važnu pobjedu.

Pogledajte video OVDJE