Kakve su mogućnosti za nastavak Premijer Lige u BiH?

sfsdfsd
O bh. nogometu i mogućnostima za nastavak Premijer Lige nakon pandemije razgovarali smo sa članom Upravnog odbora Sindikata profesionalnih nogometaša BiH, Semirom Bajraktarevićem.

 

Koji je stav Sindikata nogometaša po pitanju nastavka Premijer Lige?

“Što se tiče stava, Sindikat se vodi sa FIFA Pro programom i njihovim odlukama. Za nas je bitno da pratimo stanje pandemije u državi. Što se tiče fudbalera, mogu da kažem da svi jedva čekaju da se vrate na teren, jer to je njihov posao.”

Da li imate saznanja da li za vrijeme pandemije nogometni klubovi izmiruju svoje finansijske obaveze prema igračima?

“Čitava industrija, pa tako i fudbalska je pogođena ovom pandemijom. Imamo saznanja da su neki nogometni klubovi smanjili plate za ovaj period što donekle i možemo da razumijemo. Mislim da gdje god postoji normalan dijalog može se postići i dogovor, te da igrači imaju razumijevanja i da izlaze u susret svojim klubovima”.

Da li ste u kontaktu sa krovnim evropskim Sindikatom, koje su njihove preporuke?

“Naša kancelarija je u svakodnevnom kontaktu sa FIFA Pro, što se tiče toga naši igrači su maksimalno zaštićeni, pratimo njihove preporuke. Bitno je naglasiti da nijedan klub ne smije smanjiti plaću, niti da promijeni nešto u ugovoru bez samog pristanka igrača. Kada sam ja kretao sa profesionalnom karijerom, nismo bili zaštićeni, sada su mnogo bolji uslovi i vremena za igrače, za njihovu zaštitu i zaštitu njihovih prava.”