Kao grom iz vedra neba: Platini tuži FIFA-u i traži milionsku naknadu

Njega je 2015. suspendiralo upravno tijelo FIFA-e zbog kontroverzne isplate dva miliona švicarskih franaka

Bivši predsjednik UEFA-e Mišel Platini (Michel) poduzeo je pravnu akciju za dobivanje zaostalih plaća, kao i za premije i pravne naknade, prenosi AFP.

Prema izvorima bliskim Platiniju, čija je četverogodišnja suspenzija iz nogometa završila u oktobru, on pokušava nadoknaditi oko 7,2 miliona eura, uključujući 5,5 miliona eura zaostalih plaća. Platini nije potvrdio iznose. 

- Preko svog advokata tražim da se primijene ugovorni elementi - rekao je Platini. 

Trostruki osvajač Zlatne lopte je očekivao da će naslijediti Sepa Blatera (Sepp Blatter) kao predsjednika FIFA-e 2016., ali je spektakularno suspendiran nekoliko mjeseci ranije.

Njega je 2015. suspendiralo upravno tijelo FIFA-e zbog kontroverzne isplate dva miliona švicarskih franaka (1,8 miliona eura) koju je primio od Blatera. Plaćanje je izvršeno 2011. godine kada je Blater tražio ponovni izbor za predsjednika i bilo je povezano s poslom koji je Platini provodio između 1999. i 2002. 

Platini je uvijek insistirao da nije učinio ništa loše. Njegova suspenzija završila je 6. oktobra i rekao je da se sada nada novoj ulozi u nogometu. 

Blater je nakon toga suspendiran na šest godina nakon što je predsjedao svjetskim nogometom 18 godina, od 1998. do 2015.

Izvor: