Zna Hadžija šta radi, Kapić je najveće pojačanje Sarajeva

Svakog iskrenog bordo navijača zaboljela je konstatacija “kako Rifet Kapić od ljeta ima potpisan ugovor u novom klubu”. U prijevodu, to je značilo da Sarajevo uigrava Kapića, koji će nakon četiri mjeseca napustiti Koševo.

Ipak, ne znači da će biti takav ishod. Bolje upućeni u realizaciju neočekivanog transfera, tvrde kako je izvjesna opcija ostanka sjajnog veznjaka i za utakmice Lige prvaka.

Emir Hadžić, “sportski direktor” zna šta radi. Kapić bi mogao biti ključni igrač u pohodu na trofeje. Obzirom na kasniji dolazak, kroz prijateljske utakmice nije imao veliku minutaźu, na kojima je Husref Musemić uigravao startnu postavu za proljetni dio, ali će prvenstvene utakmice potvrditi da je Kapić najveće pojačanje Sarajeva.

Ljevak kakvih je malo u regionu, paker, s “Garminovom navigacijom” u nogama i glavi. Pasovi su kompjuterski precizni. I što je najvaźnije, Rifet je igrač koji može igrati na lijevoj i desnoj strani, te kao zadnji i centralni vezni. Niti jedan trener u Premijer ligi danas nema takvog znalca.

Pripadnost bordo porodici možda je odlučujući faktor zašto se, pored zvučnijih, pa i finansijski jačih ponuda, odlučio za povratak kući. Svako dijete, kadet, junior Sarajeva sanja da istrči pred bordo navijače. Tako je sanjao i “Riki” Kapić.

Kapić je igrač, koji je u stanju jednim potezom riješiti utakmicu. I danas se na slovenačkoj televiziji vrte evrogolovi velemajstora iz Cazina. Najviše njegovom zaslugom Gorica je igrala Euro ligu, a bez njega jedva su opstali u ligi. Miran Srebrnič, trener Gorice, bez Kapića, nije dugo ostao na klupi Gorice.

Zanimljiv je Kapićev nogometni put. U Krajini ga je primijetio i otkrio Meho Pobor. Amel Tahirović ga preporučio u FK Sarajevo, potom ga “preuzeo” Semir Ždralović i preko Huse Hadžibegovića ponudio menadžerskoj agenciji iz St. Galena.

Image

Kako je bio najbolji omladinac, ne samo Sarajeva, već Premijer lige, “Riki” je odbio posudbu u Visoko. Išao je na probe, od Pule, Splita, Bergama… Kratko je igrao u Češkoj, pod nadzorom Jirži Plišeka. I onda je Huso Hadžibegovič, menadžer s jakom reputacijom, odlučio Rifeta ponuditi Gorici.

Već nakon tri četiri utakmice vidjelo se da Gorica ima kapitalca. Dolazile su ponude iz Genoe, iz Bundeslige, Francuske…

U zimu prošle godine odigravala se prava drama. Predsjednik Gorice prihvatio je ponudu iz Španije. Kapić je bio pred potpisom ugovora s Hueskom. Španci su pristali na sve uslove. Već tada se znalo da će izboriti plasman u “Primeru”. Igrali su na kartu uvjeravanja kako će “Riki” za sedam osam mjeseci igrati protiv Reala, Barcelone, Valensije… Nudili su mu ekstra uslove. Gazda Hueske, menadžeri, te predstavnici Gorice pripremili su šampanjac i ugovor. Umjesto slavlja Rifet je imao tešku noć. Njegov prijatelj Semir Źdralović i saradnik agencije Sport front dobio je vodu u koljenu klečući i moleći Rikija da ne potpisuje. Kapić je bio slomljen. Odbio je uslove o kojima i evropski igrači mogu sanjati, zaboravio na utakmice s Barcelonom i Realom i prvim avionom stigao preko Milana do Gorice. U Gorici ga je čekao privatni avion gazde Grashopersa i sms poruka Murata Jakina, tadašnjeg trenera “skakavaca”.

“Rifete, očekujem da nam se pridružiš na pripremama u Antaliji”. Kapić je dobio novu snagu. Otišao je u GS, potom kod Jakina odigrao pristojno nekoliko zvaničnih utakmica. Kada je Jakin napustio trenersku poziciju, to je odredilo sudbinu bh.veznjaka. U ljeto je otišao na “ispomoć” moldavskom Šerifu. Kod trenera Gorana Sablića i bio jedan od najzaslužnijih za osvajanje titule. Što je Real u Španiji to je Šerif u Moldaviji. Ni “zov” Lige prvaka, ni vrhunska plaća, ni prelijepe Moldavke, ni pohvale trenera Sabljića, nisu mogle zaustaviti Kapića.

Vratio se kući. Najprije u Cirih, pa u rodni Cazin gdje se pripremao i vagao ponude. Zvali su iz Firta, Olimpije, CSKA, Hajduka, Paderborna, a on je želio kući. U Sarajevo. Na Koševo. Vratio se kući da završi posao. Da osvoji titulu i krene dalje. Liga prvaka sa Sarajevom, Paderborn ili neka nova destinacija, presudit će njegove igre. Dugo Sarajevo nije imalo igrača prefinjene tehnike, ljevaka razornog i preciznog šuta, driblera i pakera, kakav je Kapić. Možda profitira i Robert Prosinečki. Možda je i to bio adut Emira Hadžića u pregovorima s Rikijem, ili njegov motiv da pokaže kako mu je mjesto pored Pjanića, Džeke, Bešića… Bordo navijači, ako vam se čini da smo moźda “pretjerali” u pohvalama na Kapićev račun, prve utakmice proljetnog dijela bit će najbolji odgovor.