Katar organizuje veliko nogometno takmičenje, a novac ide za P*lestinu

43232
Organizacioni odbor AFC Azijskog kupa u Kataru obećao je prihode od ulaznica s najvećeg kontinentalnog nogometnog takmičenja u Aziji donirati kao hitnu pomoć Palestini.

Katar će biti domaćin Azijskog nogometnog kupa u januaru i februaru naredne godine. Ova država prvenstveno nije trebala biti domaćin kontinentalnog takmičenja, ali je Kina odustala od organizacije zbog stroge politike te zemlje u vezi koronavirusa.

Kada se Kina povukla, Katar je odlučio ugostiti kontinentalno takmičenje, a sada su organizatori donijeli odluku o doniranju prihoda od ulaznica kao hitnu pomoć Palestini.

Najveći nogometni turnir u Aziji igra se od 12. januara do 10. februara. Upravo Katar brani titulu, a to će mu biti treći put da organizuje Azijski kup.

Organizatori su istakli da njihov potez podrške Palestini želi pokazati da "nogomet promiče društveni razvoj". Cilj je da se novcem od ulaznica osigura hitno potrebna medicinska i prehrambena pomoć Palestincima.

Prva faza prodaje ulaznica već je rasprodata (150.000 ulaznica), a 20. novembra počela je i druga faza. Odziv je odličan.

Na Azijskom kupu takmiče se najbolje 24 reprezentacije Azije koje su podijeljene u šest grupa. Nakon toga slijedi nokaut-faza. Domaćin Katar smješten je u grupu A zajedno s Kinom, Tadžikistanom i Libanonom te ne bi trebao imati većih problema u borbi za nokaut-fazu.