Ko će Biti Vladar “Crnog Kontinenta “ – Afrički Kup Nacija 2023

a

 

Posle dve godine opet je vreme da vidimo ko će biti fudbalski vladar najvrelijeg kontineta na planeti.

 

Istorija I Zanimljivosti Afričkog Kupa Nacija

 

Pre svega ovo je glavno Internacionalno takmičenje koje se organizuje na afričkom kontinentu. Ima bogatu istoriju I organizuje se još od davne 1957 godine.

Ovo takmičenje je vuče poreklo iz 1956 godine kada je predloženo formiranje Konfederacije Afričkog Fudbala na trećem FIFA kongresu u Lisabonu. Na tom kongresu je odmah predložena ideja o organizaciji internacionalnog turnira afričkih selekcija.

Prvi Afrički kup je organizovan u Sudanu  I nije bilo kvalifikacija za njega, već je trebalo da učestvuju samo države osnivači : Egipat, Sudan, Etiopija I Južna Afrika s tim da je Južna Afrika diskvalifikovana zbog svoje aparthejd politike jer je sastavila reprezentaciju samo od belaca. Zahvaljujući njihovoj diskvalifikaciji Etiopija je dobila direktno mesto u finalu. Ovo prvo takmičenje je osvojila reprezentacija Egipta.

Sledeći turnir je organizovao Egipat, I uspeo je da ga opet osvoji između iste tri reprezentacije.

Sledeći turnir je organizovan 1962 u Etiopiji I imao je kvalifikacije koje je igralo 9 reprezentacija , dok je Egipat kao osvajač imao mesto na finalnom turniru zajedno sa domaćinom Etiopijom . Nigerija I Tunis su se kvalifikovali na završni turnir a osvojila ga je Etiopija.

U 60-im godinama javlja se dominacija Gane koja 1963 prvi put učestvuje na ovom takmičenju koje je I organizovala. Osvaja kup 1963 ,1965 osvaja ponovo I na ovom takmičenju je uvedeno pravilo da samo 2 igrača koja igraju van kontineta mogu da nastupaju u svakoj reprezentaciji, I ono ostaje na snazi do 1982.

1968 je takmičenje prošireno na 8 timova od 22 koja su igrala kvalifikacije.

Dekadu 70-ih obeležava čak 6 različitih šampiona : Sudan, Kongo-Brazavil, Zair, Maroko, Gana I Nigerija.

Osamdesete su vezane za dominacju Kameruna koji je tri puta za redom bio u finalu, a dva puta osvojio trofej. Svoj četvrti trofej je osvojila Gana a Nigerija svoj prvi.

1996 Južna Afrika je po prvi put nastupila na Afričkom Kupu Nacija od zabrane koju je dobila.

2000 su bile godine u kojima su dominirali Kamerun na početku sa 2 titule I egipat sa 3 vezane titule sa kraja 2000-ih.

2012 I 2013 su organizovana prvenstva godinu za godinom jer je promenjeno održavanje takmičenja svake neparne godine.

 

Afrički Kup Nacija 2023-24 Domaćin I Učesnici

 

Interesantno je da iako se ovaj Šampionat vodi kao takmičenje u 2023 godini, ono se održava u od 13 Januara do 11 februara 2024 godine u Obali Slonovače. Obala Slonovače je dobila organizaciju ovog takmičenja ispred Senegala, Sudana, Ugande I Kameruna.

Na ovom prvenstvu Afrike će učestvovati 24 reprezentacije  a to su

  1. Obala Slonovače
  2. Maroko
  3. Alžir
  4. Južna Afrika
  5. Senegal
  6. Burkina Faso
  7. Tunis
  8. Egipat
  9. Zambija
  10. Ekvatorijalna Gvineja
  11. Nigerija
  12. Gvineja Bisau
  13. Zelenortska Ostrva
  14. Mali
  15. Gvineja
  16. Gana
  17. Angola
  18. Tanzanija
  19. Mozambik
  20. DR Kongo
  21. Mauritanija
  22. Gambija
  23. Kamerun
  24. Namibija

 

Interesantna činjenica je da je Obala Slonovače trebalo da bude domaćin kupa 2021 ali je usled oduzimanja organizacije takmilčenja 2019 Kamerunu pomerila domaćinstvo za turnir 2023. Interesantno je da se ovaj turnir igra u januaru I februaru 2024 godine zbog loših vremenskih uslova koji su nepogdoni u junu I julu, kada je prvobitno trebalo da bude organizovan. Biće jako interesantno videti kako će Evropski klubovi prihvatiti ovo takmičenje, budući da se organizuje u toku trajanja sezone. Ovo takmičenje će biti jako neizvesno I možete pogledati ko su favorite na Circus kladionica Srbija.

Po prvi put u istoriji nećemo imati izrazitog favorite za osvajanje Afričkog Kupa Nacija jer niko ne zna u kojem će sastavu nastupiti u januaru.