Ko je bio Mustafa Kemal Atatürk zbog koga su Saudijci zabranili duel Fenerbahčea i Galatasaraya

.
Ova godina u svijetu sporta se završava sportsko-političkim skandalom u kojem je otkazan susret Superkupa Turske između Fenerbahčea i Galatasaraya u saudijskom Rijadu.

Glavni grad Saudijske Arabije je jučer trebao biti domaćin utakmice Superkupa Turske, no duel je otkazan nakon što su domaćini zabranili da nogometaši na teren izađu u majicama s likom Mustafe Kemala Atatürka, osnivača Republike Turske.

Atatürk je rođen početkom 1881. godine u Selaniku (današnji Solun) u tadašnjem Osmanskom carstvu pod imenom Ali Rıza oğlu Mustafa, a u ranoj mladosti je promijenio ime u Mustafa Kemal-paša i postao jedan od uglednijih vojnika.

U Prvom svjetskom ratu istakao se u bici kod Galipolja gdje je bio ključni čovjek pobjede Osmanskog carstva nad Britancima, Francuzima i Rusima kojima je bio cilj osvajanje Carigrada (današnji Istanbul), a po završetku Prvog svjetskog rata u kojem je Osmansko carstvo poraženo, predvodio je Turski nacionalni pokret u Turskom ratu za nezavisnost.

Velike svjetske sile su željele rasparčati Osmansko carstvo, te je Atatürk, želeći stvoriti tursku državu, vodio svoje pristalice u borbi protiv Francuza, Grka i Armena.

Atatürkova vojska je u ratu koji je vođen od 1920. godine na kraju trijumfovala, a Republika Turska je uspostavljena 29. oktobra 1923. godine.

Atatürk (Otac Turaka), kako je glasilo njegovo ime od 1934., je kao predsjednik sve do svoje smrti sprovodio političke, ekonomske i društvene reforme, koje su Tursku pretvorile u savremenu, demokratsku i sekularnu nacionalnu državu.

Islamski zakon je odvojio od svjetovnog, ukinuo je osmanlijski jezik pisan arapskim pismom i zamijenio ga turskim jezikom pisanim latinicom, te je napravio otklon od perzijskih i arapskih utjecaja na dotadašnji jezik. Definitivan odmak od Osmanskog carstva, a samim tim i islama napravio je imenovanjem Ankare, nekada provincijskog grada u srcu Anadolije, glavnim gradom Republike Turske.

Jasno je da zbog svih tih razloga Atatürk u očima Saudijaca, države u kojoj je na snazi šerijatski zakon, nije pozitivna osoba, već ga smatraju čovjekom koji je njihovu braću udaljio od islama, te nije iznenađujuće što nisu dozvolili da nogometaši Fenerbahčea i Galatasaraya izađu u Rijadu na utakmicu u majicama s njegovim likom.