Ko osvaja Australian Open: Sinnerov početak dominacije ili Medino iskustvo i upornost

.

Došao je dan velikog finala prvog Grand Slam turnira u sezoni, a za prestižni trofej Australian Opena borit će se treći i četvrti igrač na svijetu, Daniil Medvedev i Jannik Sinner.

Uključujući Davis Cup od kraja prošle sezone, fantastični Jannik Sinner je nezaustavljiv i nanizao je 11 pobjeda. Među njima, dva puta je savladao Novaka Đokovića, a prvog favorita turnira izbacio je i s aktuelnog Australian Opena.

Mladi Italijan u Australiji se bori za svoju prvu Grand Slam titulu i prema svim procjenama je favorit za pobjedu protiv Medvedeva. No, na strani ruskog igrača je iskustvo, a posebno iskustvo u osvajanju ovakvih titula.

Osvajač Australian Opena će na kraju osvojiti 2,9 dok će poraženom pripasti suma u iznosu od 1,6 miliona eura.

Medvedev je osvojio US Open, a ovo će mu biti čak treće finale na Australian Openu, no nikada nije osvojio titulu. Danas mu je idealna prilika da se okiti još jednim prestižnim naslovom.

Teško je procijeniti ko odmorniji ulazi u meč jer su obojica tenisera u polufinalu odigrala teške duele. Sinner je savladao Đokovića u četiri seta, dok se Medvedev iscrpio protiv Alexandera Zvereva i napravio preokret s 0:2 na 3:2.

Dvojica tenisera odigrala su devet međusobnih duela u karijeri i tu je znatno bolji Medvedev sa šest pobjeda naspram tri Sinnerove. No, ono što je jako bitno naglasiti, jeste da je Italijan dobio tri posljednja duela protiv Rusa pokazavši da je danas bolji teniser.
 

 

Iskustvo je definitivno na strani Medvedeva, ali pet godina mlađi Italijan djeluje kao najbolji igrač teniske današnjice i čovjek koji suvereno juriša ka svjetskom broju jedan. Uostalom, od jesenjeg dijela sezone pa do danas na ATP Touru nema boljeg tenisera od njega.

Osvojio je prvi Masters u karijeri u Torontu, osvajao titule u Pekingu i Beču, da bi onda sve kompletirao i Davis Cup titulom za koju je baš on najzaslužniji.

Finale Australian Opena počinje u 9:30. Vi nam u anketi umetnutoj pri vrhu članka otkrijte šta očekujete od ovog duela.

 

Foto: X