Koji je ovo sport? Nogomet bi mogao pretrpjeti ogromne promjene

as

Možete li zamisliti nogomet koji se igra sa zaustavljenim satom, odnosno sa zadanim vremenom i bez mjesta za “krađu” minuta?

Opcija je na stolu i o njoj će se raspravljati sljedećeg vikenda u Londonu.

Raspravu je otvorio Gianni Infantino u svjetlu “gubljenja” vremena. Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) želi obuzdati ono što vidi kao štetu modernoj igri.

Mjere su već na stolu

Mjere koje će se donijeti neće biti trenutne. Međutim, već su na stolu i ne čudi da od 2024. utakmice više neće trajati 90 minuta. Ni ofsajdi neće biti isti kao do sada.

O svemu će se razgovarati. Oba su pitanja već na stolu onih koji mijenjaju i modificiraju nogometna pravila, prenosi Marca.

Pravilo koje će na snagu stupiti od 30. juna je da se proslave golova uključe u dodano vrijeme. Odnosno, neće se dopustiti slavlje na terenu niti da prelazi minut ili minut i po. Svijet nogometa treba manje prekida i FIFA je zabrinuta zbog toga.

Teorija o pogodovanju napadaču po pitanju ofsajda već se raspravljala na prethodnim sastancima IFAB-a (sudačko tijelo FIFA-e).

Arsene Wenger, direktor nogometnog razvoja u FIFA-i, jedan je od onih koji se zalažu za promjenu. On predlaže da se napadaču omogući da zadnji dio tijela bude u liniji s odbrambenim tako da može biti ispred defanzivca, ali s dijelom tijela u liniji. Trenutno je taj prijedlog u fazi razmatranja.

Neka od pravila koja će stupiti na snagu za sezonu 2023/2024. bave se nečim što se desilo na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Nogomet: Predviđene i promjene ofsajda

Rieč je o situacijama u kojima su golovi postignuti kada se zamjene “ušuljaju” na teren. Do sada su ovakvi golovi morali biti poništeni. Međutim, to se nije dogodilo na Svjetskom prvenstvu.

IFAB smatra da, ako takvi igrači nisu uključeni u postizanje gola, situacija ne opravdava poništavanje pogotka.

Insistirat će se na tome da ekipe na terenu uvijek moraju imati kapitena s prepoznatljivom trakom. Također, četvrti sudija moći će pomoći glavnom na isti način kao i ostali arbitri na terenu.

Na snagu će stupiti i pravilo po kojem golman neće smjeti ometati izvođača jedanaesterca, na primjer odugovlačenjem penala ili dodirivanjem stativa, prečke ili mreže.

Pored toga, neće se smatrati da je igrač u ofsajdu kada primi loptu od protivnika koji je namjerno igrao loptom.

Također, odbrambeni igrač koji napusti teren bez dopuštenja suca smatrat će se da je na gol-liniji ili bočnoj liniji. Igrač u napadu može izaći ili ostati izvan terena kako ne bi bio uključen u aktivnu igru.

Ako igrač ponovo uđe s gol-linije i uključi se u igru prije sljedećeg prekida igre smatra se da stoji na gol-liniji u svrhu ofsajda.