’Kokuzluk’ bogatih donio novi format

- Nikako ne razumijem ovaj novi format. Pitao sam vodeće ljude našeg saveza trebam li se uopće gnjaviti odlaskom na žrijeb 30. novembra - kazao je nedavno selektor Holandije Ronald Kuman (Koeman).

Ovo je lažno prvenstvo

I ne misli samo Kuman tako. Mnogi su mišljenja da je Evropska fudbalska federacija (UEFA) napravila potpunu zbrku oko Evropskog prvenstva, domaćina gradova, žrijeba... Takmičenje će naredne godine biti održano u 12 gradova širom Evrope, a mnoge reprezentacije i prije današnjeg žrijeba znaju u kojim su grupama.

- Žrijeb za Evropsko prvenstvo. To je baš prava sramota. Za mene je ovo lažno prvenstvo. Mislim da fudbal postaje sve više biznis – rekao je Kevin De Brujne (De Bruyne), reprezentativac Belgije. 

Nije trebalo puno da se pojave analize o tome zašto je UEFA izbrala baš ovakav format, iako oni imaju svoje obrazloženje.

Odlučeno je da se EP održava po cijeloj Evropi kako bi se obilježilo 60 godina od osnivanja najjačeg evropskog takmičenja na kojem će drugi put u historiji učestvovati 24 reprezentacije – poručeno je iz Niona.

Ne žele poklanjati novac

Nije baš da su čelnici UEFA-e bili uvjerljivi u svom obrazloženju. Obilježiti 60 godina moglo se bilo gdje, nije nužno da to bude na 12 lokacija, ali analitičari tvrde da sve leži u finansijama.  

- Samo novac je stvar koja je donijela ovakav rasplet. UEFA teško pronalazi nekoga ko bi sebi dozvolio luksuz organizacije prvenstva sa 24 selekcije.

I kada bi našla, to ne bi bilo pod uvjetima koji su njima najprihvatljiviji. Bogati nemaju novac koji bi poklanjali UEFA-i. Onda su se oni okrenuli ovom načinu, pod krinkom da žele dati priliku za organizaciju nekim drugim sredinama – kaže se u jednoj od analiza engleskih medija.

Tako je ispalo da „kokuzluk“ bogatih vodi EP na čak 12 lokacija, a žrijeb će nekako proći.

Ovaj je gotovo bez draži, u tome se većina fudbalskih zaljubljenika slaže. Mjesto radnje rumunski Bukurešt.

Platinijev cirkus

Naredno Evropsko prvenstvo su neki nazvali i Platinijevim cirkusom. Kako kažu, on je sve zakuhao s idejom da se takmičenje održava u 12 gradova. Zatim je izmišljena Liga nacija kao dodatna mogućnost za plasman na EP, a onda je u žrijeb ugrađeno toliko dirigiranih stvari da je on postao gotovo bespotreban.

Brisel zakazao

Podatak da je trebalo biti 13 gradova domaćina skoro ne znači ništa. Reklo bi se jedan više ili manje. Činjenica je da je domaćin EP trebao biti i Brisel, ali je tu šansu izgubio zbog kašnjenja u izgradnji infrastrukture. Dakle, zapelo je opet negdje oko novca.

43,7

posto evropskog kontinenta imat će priliku da ima svoje reprezentacije na narednom Evropskom prvenstvu. Od 55 evropskih zemalja njih 24 će pohoditi EURO.